Europese overnames verder in de lift

Delen:

Vorig jaar was een recordjaar voor Europese overnametransacties in vergelijking met 2016. Wereldwijd nam de algehele transactiewaarde echter met 3 procent af en het aantal transacties met 1 procent. Dat blijkt uit de tiende editie van het jaarlijkse Europese M&A-onderzoek dat CMS heeft gepubliceerd.

In dit onderzoek analyseert CMS meer dan 3.650 transacties met een focus op 438 CMS-transacties in 2017 en 2.488 CMS-transacties uit de periode 2010-2016. Om de vergelijking te vergemakkelijken zijn de gegevens opgedeeld in vier Europese regio’s: de Benelux, Centraal- en Oost-Europa, Duitstalige landen en Zuid-Europa. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vormen in de studie opzichzelfstaande categorieën.

Uit het onderzoek blijkt dat 2017 een topjaar was voor de Europese overnamepraktijk maar ook dat de mondiale transactiewaarde met 3 procent is gedaald en het aantal transacties met 1 procent. Opmerkelijk is dat in 2017 verkopers van ondernemingen meer succes hadden met het verschuiven van het risico naar kopers dan op enig ander moment in de laatste tien jaar. Volgens CMS staan daarmee de verkopers centraal bij stijgende transactiewaarde Europese overnames in 2017.

CMS noemt de Europese overnamemarkt het hele jaar 2017 ‘levendig’, ondanks politieke onzekerheid (verkiezingen in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland). De hoge economische groei stuwde de totale transactiewaarde in Europa tot USD 929 miljard dollar, 14 procent méér dan in 2016. Trump (‘America First’), Brexit en goede prestaties in de eurozone blijven buitenlandse investeerders aantrekken, met name uit de VS en Azië. CMS verwacht dat deze trend zich in 2018 zal voortzetten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven