Even voorstellen: Rens Houwer

Delen:

In de rubriek ‘Even voorstellen’ stellen wij de ambassadeurs van Mr. Studenten aan jullie voor. Dit keer is Rens Houwer aan de beurt.

Wat is je naam en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Rens Houwer. Oorspronkelijk kom ik uit Doetinchem, nu woon ik op kamers in Nijmegen.

Aan welke faculteit studeer je en welk studieprogramma?
Ik studeer aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit. Ik volg de bacheloropleiding Nederlands Recht.

Waarom ben je rechten gaan studeren?
Eigenlijk was rechten nog niet een heel bewuste keuze. Ik was 18 jaar toen ik de keuze moest maken wat ik ging studeren. Ik twijfelde tussen English language and culture en rechten. Twee totaal verschillende dingen. Uiteindelijk heb ik voor rechten gekozen omdat ik dacht dat dit het beste bij mijn ambities zou passen, en dat blijkt zo te zijn.

Wat vind je het leukste rechtsgebied en waarom?
In zijn algemeenheid vind ik burgerlijk recht interessant. Meer specifiek zou ik kiezen voor verbintenissenrecht. In het verbintenissenrecht is namelijk een enorm groot grijs gebied waarbij het “afhankelijk is van de omstandigheden van het geval” of iets is toegestaan of niet. Dat grijze gebied spreekt mij enorm aan. Welke omstandigheden wegen zwaarder, en waarom? Als ik door het centrum loop zie ik regelmatig situaties waarvan ik me afvraag of bepaalde dingen vanuit juridisch oogpunt wel mogen, dat is het leukste van de rechtenstudie.

Wat vind je het minst leuke rechtsgebied en waarom?
Ik denk toch dat het bestuursrecht mij het minst aanspreekt. Ik wil niet zo ver gaan dat ik bestuursrecht ‘saai’ en ‘taai’ vind. Maar zoals ik hiervoor al aangaf, dingen van je studie in de praktijk tegenkomen, dat is juist wat het interessant houdt. Ik zie het bestuursrecht zoals ik dat in de bachelor heb gehad toch minder in de praktijk, waarschijnlijk ligt het probleem dat ik minder interesse heb in dit rechtsgebied.

Wat zijn je juridische ambities voor de toekomst?
Ik moet nog vier tentamens halen om in juni mijn Bachelordiploma te mogen ontvangen. Welke master ik precies wil gaan doen vind ik lastig. Er zijn erg veel leuke vakken, en ik kan slechts een select aantal kiezen. Ik weet wel zeker dat ik na mijn master de beroepsopleiding advocatuur wil gaan doen.

Als je in een tijdmachine kon springen wat betreft je studie, wat zou je dan anders doen?
Ik zou niet heel veel anders doen. In mijn eerst jaar ondervond ik wat problemen over hoe ik precies moet studeren, maar dat is een leerproces. Daar moet je jezelf in leren kennen. Bij mij duurde dat zeker een half jaar. Nu weet ik hoe ik moet studeren, hoe ik tentamens aan moet pakken en hoe ik mijn tijd het beste besteed. Met deze (zelf)kennis zou ik graag het eerste jaar over doen, dat zou het zo veel makkelijker maken.

Welke tip zou je meegeven aan ‘nieuwe’ rechtenstudenten?
Onderschat de tentamens niet. Alle stof die in hoorcolleges en werkgroepen aan bod komen, daarvan wordt vereist dat je die kennis paraat hebt op het tentamen, en dat kost tijd. Als ik nu tentamens maak, dan ken ik alle besproken hoofdregels, uitzonderingen, de uitzonderingen op de uitzondering en daar weer de uitzonderingen op per artikel. Op het tentamen hoef je dan nog slechts de juiste situatie te herkennen en het antwoord uit te werken. De tijd die je er in steekt in de voorbereiding scheelt dan weer hoofdpijn op het tentamen.

Waarom is het volgens jou nuttig om zelf juridische stukjes te schrijven?
Ik omschrijf de universiteit en de faculteit waar ik naar toe ga als een soort van ‘bubbel’. Om je heen zijn alleen docenten die stuk voor stuk ontzettend goed zijn in hun vak, studenten waarvan de een nog ijveriger is dan de ander. Dat zorgt ervoor dat je in een soort ‘bubbel’ komt te leven waar je al gauw denkt ‘maar dit weet iedereen toch?’. Dat is dus niet waar. Het schrijven van juridische stukjes draagt bij aan het uitleggen van het recht op een begrijpelijke, voor iedereen leesbare manier. Tevens draagt het schrijven van juridische stukjes bij aan de kennis van het recht. Je houdt het namelijk niet alleen begrijpelijk voor de lezer, maar ook voor jezelf.

Waarom moet iedereen Mr. Studenten in de gaten blijven houden de aankomende tijd?
Mr. Studenten wordt hét online blad voor en door rechtenstudenten. Een laagdrempelig online blad waar al het nieuws in en rondom de faculteit is te vinden. Dit tezamen met geschreven stukken uit het leven gegrepen dragen bij aan een leuk en tevens leerzaam online blad.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven