Ex-notaris krijgt toch gelijk van Raad Journalistiek

Delen:

Foto: Pexels

Toch nog een overwinning voor voormalig notaris Rob Buurke. De klacht die hij bij de Raad voor de Journalistiek indiende over artikelen die het Het Financieele Dagblad over hem had geschreven, is gegrond verklaard. De krant is volgens de Raad ‘onzorgvuldig’ geweest.

Het FD publiceerde vanaf juli 2016 meerdere artikelen over voormalig notaris Rob Buurke van het inmiddels failliete notariskantoor SBS Legal (Amstelveen). In die tijd verdacht het Openbaar Ministerie Buurke ervan betrokken te zijn geweest bij faillissementsfraude. Begin maart is Buurke door de Kamer voor het Notariaat in Amsterdam uit zijn ambt gezet vanwege een reeks van onregelmatigheden. De strafzaak tegen hem loopt nog.

De klacht bij de Raad voor de Journalistiek diende al daarvoor. De Raad oordeelde in januari 2017 dat het FD in een van deze artikelen onzorgvuldig is geweest. Volgens de Raad heeft de krant in het artikel Gearresteerde notaris vestigde verdacht bedrijf bij onwetende burger (1 juli 2016) een verband gelegd tussen de arrestatie van Buurke in het kader van het opsporingsonderzoek door het OM naar faillissementsfraude en een tuchtzaak waarin hij in juni 2016 werd vrijgesproken. Dat verband is onjuist, aldus de Raad.

Het FD vroeg de Raad echter om een herziening omdat Buurke in de tuchtzaak waarin hij werd vrijgesproken wel degelijk is beschuldigd van het mogelijk maken van faillissementsfraude. Ook had Buurke zijn klacht eerst moeten indienen bij de hoofdredactie van het FD voordat hij naar de Raad voor de Journalistiek stapte. De Raad zag geen aanleiding zijn uitspraak te herzien. De eerdere uitspraak werd, na een herzieningsaanvraag door het FD, door de Raad bevestigd.

De Raad heeft het FD verzocht zijn conclusie te publiceren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven