Expositie in plaats van afscheidsreceptie

Nu te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen: de collectie Delissen. Met de expositie ‘Im Frage’ neemt partner Frank Delissen afscheid van Dirkzwager legal & tax.

Delen:

Expositie in plaats van afscheidsreceptie
Frank Delissen voor Hauptbahnhof (KII, 2006) van Jochen Mühlenbrink

Na 36 jaar in de advocatuur vertrekt partner Overheid & Vastgoed Frank Delissen op 1 januari 2021 bij Dirkzwager. Hij bedacht een originele ‘afscheidsreceptie’: een expositie van een deel van zijn collectie hedendaagse kunst in Museum Het Valkhof in Nijmegen, met een persoonlijke rondleiding voor zijn cliënten. Titel van de tentoonstelling: Im Frage (met een cursieve letter m, om aan te geven dat deze uitdrukking een Nederlandse verbastering is van het Duitse In Frage).

Persoonlijke ontmoeting

Delissen raakte al in zijn studietijd gefascineerd door abstracte kunst. Door de jaren heen heeft hij een imposante collectie abstracte werken verzameld van vooral jong talent: schilderijen, tekeningen, foto’s en beelden. Hij kijkt ernaar uit om de cliënten van wie hij afscheid neemt, langs de tentoongestelde objecten te kunnen leiden. “Een expositie past meer bij mij dan een receptie. In het museum kan ik cliënten individueel ontvangen en rondleiden, samen met de collega die deze cliënt van mij overneemt. Een heel persoonlijke ontmoeting.”

Nadenken

Im Frage toont kunstwerken op de grens van abstractie. Werk waarin de kijker steeds een nieuwe laag kan waarnemen. Kunst is universeel en vaak ook persoonlijk, aldus Delissen. “Een goed kunstwerk laat zich niet direct doorgronden. Door met kunst bezig te zijn, leer je jezelf beter kennen. Kunst nodigt je uit om over de essentie van het leven na te denken”, zegt Delissen, die van plan is zich na zijn afscheid van de advocatuur nog meer met kunst te gaan bezighouden én een studie filosofie te gaan doen. “Kunst en filosofie liggen heel dicht bij elkaar. De eerste mensen die over kunst en schoonheid nadachten waren filosofen. Ook de eerste kunstcritici waren filosofen.”

Aanstormend talent

De scheidend advocaat hoopt op grote belangstelling voor zijn expositie. “Deze jonge kunstenaars verdienen het door het publiek bekeken en becommentarieerd te worden. Ik wil aanstormend talent een platform geven. Als verzamelaar val ik er tussenuit; het gaat niet om mij, het gaat om de kunstenaars.”

Kale muren

Na Delissens vertrek zal het er een stuk kaler op worden bij Dirkzwager: een deel van zijn collectie siert het Nijmeegse kantoor. “Daar zullen we dus iets alternatiefs voor moeten gaan bedenken”, zegt Pieter Sonneveld, manager Marketing & Business Development. “Ik denk dat we op lege plekken kunstfoto’s van de cultuurinstanties die wij sponsoren − Introdans, toneelgroep Oostpool en Phion − gaan ophangen.”

Im Frage is nog tot en met 21 februari te zien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven