Juridisch nieuws

Extra Gerbrandydebat over rechtsbijstand

Foto: Google Streetview

Op 6 juni organiseert de NOvA een extra Gerbrandydebat in Den Haag. Een keur aan sprekers debatteert over het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand. Raadsheer Ybo Buruma en advocaat Inez Weski verzorgen respectievelijk het inleidende en slotpleidooi.

 Het debat, vernoemd naar Pieter Gerbrandy (1885-1961), wordt sinds 2009 elk jaar in november georganiseerd door de Nederlandse Orde van Advocaten. Het debat woensdag gaat niet ten koste van dat in november, wanneer zo een jaar eerder al de 10e editie van het debat plaats zal vinden.

Aanleiding voor de extra editie vormen de huidige sessies van het ministerie van Justitie en Veiligheid over de toekomst van het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand (het zogeheten ‘redesign rechtsbijstand’) en de keuze die de minister voor Rechtsbescherming rond de zomer gaat maken. De minister is aanwezig bij het debat en zal een toelichting geven op de stand van zaken van de ‘redesign rechtsbijstand’.

Het inleidend pleidooi wordt verzorgd door Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden. Hij zal stilstaan bij de noodzaak van een redelijke vergoeding voor advocaten die juist mensen bijstaan die het vertrouwen in de rechtsstaat allengs verloren zijn.

Tijdens het eerste debat staat de vraag centraal waar het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand aan moet voldoen, zodat burgers op een doeltreffende en doelmatige manier worden geholpen bij geschilbeslechting en probleemoplossing. Bij het daaropvolgende debat wordt gediscussieerd over de dubieuze rol van de overheid die als ‘wederpartij’ inmiddels een van de grootste veroorzakers is van de toenemende druk op het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand.

Inez Weski zal het debat afsluiten met een slotpleidooi. Daarna volgt een borrel. De bijeenkomst vindt plaats in Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte te Den Haag, en begint om 17.00 uur en duurt ongeveer drie uur.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures