Familieadvocaten kritisch op rapport-Wolfsen

Delen:

Beeld bij scheiden doet lijdenDe vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators: (vFAS) is verbolgen over het voorstel van de commissie-Wolfsen om bij echtscheidingen nog slechts een beperkte vergoeding voor rechtsbijstand uit te keren. Als het gezinsinkomen boven de norm is, komt er geen toevoeging. Dit zal namelijk de gang naar de (beroeps)rechter beperken. Mogelijk kunnen mensen met dergelijke zaken op termijn geen deskundige advocaat meer vinden, waarschuwt de vFAS. 

De vFAS zegt dat een substantiële teruggang van de vergoeding de advocaten nog meer onder druk zet. “Hierdoor ontstaat het risico dat er op termijn onvoldoende kwalitatief goede advocaten beschikbaar zijn. Terwijl de bedoeling van de commissie is dat de werkzaamheden beter beloond zouden moeten worden.”De vFAS pleit voor het behoud van kwaliteit binnen de gesubsidieerde rechtsbijstand. Daarvoor geldt volgens de vFAS: beloon het werk van de gespecialiseerde advocaat.

Ook Professor Mies Westerveld (UvA, rechtsbijstand) vraagt zich af of de het systeem van Wolfsen gaat werken. “Dit bestond ooit in de vorm van een voorlopige toevoeging. Die is afgeschaft omdat ze onwerkbaar bleek.”

De commissie-Wolfsen is ingesteld na de kritiek in de Eerste Kamer op de voorgenomen bezuinigingen op de rechtsbijstand. De senatoren maakten zich zorgen over de toegang tot het recht. In het rapport adviseert de commissie-Wolfsen om onder meer om de eigen bijdrage te verlagen, en de inning daarvan bij de Raad voor Rechtsbijstand te leggen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven