Familierechtadvocaat stopt met toevoegingen

Delen:

Beeld: Jose R. Cabello/Pixabay

Niet alleen strafrechtadvocaten hebben grote moeite met de lage beloningen in de toevoegingspraktijk, ook bij familierechtadvocaten begint het te rommelen. Advocaat Ingrid Maste neemt vooralsnog geen nieuwe cliënten op basis van gefinancierde rechtsbijstand meer aan, zo laat ze weten op Twitter.

In een lange reeks tweets legt Ingrid Maste (Hillen van Tol) uit waarom zij tot deze beslissing is gekomen. Maste, advocaat sinds 2000, twittert onder de naam @meesterlijk81. Ze schrijft op Twitter dat advocaten voor een echtscheiding op tegenspraak maar 10 punten krijgen. Per punt is dat 105 euro bruto. Een of meer overleggen met de cliënt, het voeren van correspondentie, het opstellen van een ouderschapsplan, een of meer voorlopige voorzieningen, echtscheiding, zittingen, boedelverdeling kosten zo’n 25 uur, volgens Maste blijft er een uurtarief over van 35 euro bruto. “Daar moet dan nog van af de belasting, de verplichte contributies aan de Landelijk Orde van Advocaten en de regionale Orde van Advocaten, de kantoorkosten, verplichte cursussen en pensioenvoorzieningen. De Raad voor Rechtsbijstand eist voor deze fooi als beloning wél dat we zijn gespecialiseerd.” Het wordt extra schrijdend als blijkt dat familierechtadvocaten vooral de complexe scheidingen doen. Eenvoudige gevallen worden afgedaan door een internetadvocaat of snelle mediation, meldt Maste. “Per saldo moet de advocaat veel meer tijd in een zaak steken en is de vergoeding van de overheid fors achtergebleven.”

Veel zaken worden niet eens vergoed, zoals het voeren van jurisprudentieonderzoek en literatuuronderzoek in gecompliceerde gevallen. Maste: “We kunnen meer urenvergoeding vragen, maar dat aanvragen kost veel tijd en wordt in bijna alle gevallen afgewezen. Ik vraag het daarom al zelden meer aan.” Of neem de reiskostenvergoeding (naar een zitting): 9 eurocent per kilometer. Moet er naar de cliënt worden gereisd: geen vergoeding. Een extra vergoeding vragen aan cliënten is niet toegestaan.

Bovendien wordt ‘succes’ afgestraft: een korting van drie punten “als een advocaat veel tijd steekt om in onderling overleg een scheiding goed tot stand te brengen en zelfs een mooi convenant op te stellen”.

Uit onvrede over de ‘lakse houding van onze overheid’ start Maste met een proef. Voor de laatste drie maanden van dit jaar hanteert ze een uurtarief van 160 euro (ex btw) voor de eerste 25 uur voor alle – bestaande als nieuwe – cliënten. En ze neemt dat in die maanden geen nieuwe cliënten op basis van gefinancierde rechtsbijstand meer aan.

In een reactie vraagt een oud-advocaat of 160 euro niet te veel is voor veel mensen. Maste, in een reactie: “Dat zou kunnen, maar dat is nodig om alle praktijkkosten, belastingen en pensioenopbouw te kunnen betalen en zelf ook een net salaris te hebben.”

In haar tweets zoekt ze naar andere sociaal advocaten die op een ludieke manier omgaan met dit probleem.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven