Rechtspraak raakt dossiers kwijt

Delen:

Beeld bij Faxen raken kwijtBij rechtbanken en gerechtshoven zijn delen van dossiers kwijtgeraakt door faxproblemen. Daardoor worden rechtzoekenden gedupeerd, zeggen advocaten. Faxen verdwijnen soms sinds de Rechtspraak 088-nummers gebruikt. Volgens de Rechtspraak moeten de problemen na 14 juni verleden tijd zijn.

Eén van de advocaten die hiermee te maken had was Shanta Singh van advocatenkantoor Rechtens Advies uit Amsterdam. Zij vroeg zich op Linkedin af of andere advocaten ook dergelijke ervaringen hebben en kreeg reacties van elf advocaten. Negen van hen hebben ook meegemaakt dat stukken tussen de wal en het schip raakten door storingen in het faxverkeer. De klachten gaan over de rechtbanken Den Haag, Rotterdam en Midden-Nederland en het gerechtshof in Amsterdam.

“Ik had een zitting in Rotterdam,” vertelt Singh. “Vooraf had ik stukken verstuurd per fax. Toen de zitting begon, merkte ik dat mijn stukken niet bij de rechter en de griffier zijn aangekomen.” Singh had fax-verzendbewijzen. “Maar de rechter zei dat hij niets ontvangen had. Een bizarre situatie. Ik heb mijn eigen stukken aan de rechter gegeven.”

Wederpartij

Singh zegt dat ze voor de zitting werd gebeld dat een pagina in de dagvaarding ontbrak. “Toen heb ik alles nog een keer gestuurd, en die stukken zijn ook niet aangekomen.” Een extra probleem was dat wederpartij enkele dagen voor de zitting stukken heeft gestuurd, waartegen Singh bezwaar heeft gemaakt. “Maar dat bezwaar is ook niet aangekomen. De stukken van de wederpartij zijn wel aangekomen.”
Het kwijtraken van de stukken heeft ingrijpende gevolgen voor advocaten en cliënten. “Dit kost heel veel tijd,” zegt Singh. “De rechter vroeg nog met wie ik had gesproken. Moet ik de namen opschrijven van die mensen met wie ik spreek? Moet ik externe controle uitoefenen op de dossiervorming van de rechtbank?”
Het ging om een wanprestatiezaak. Haar cliënt is nog steeds perplex, zegt Singh. “We hebben geschikt op basis van de beschikbare stukken, en hij is daar achteraf niet blij mee. Hij zou niet geschikt hebben als ie had geweten dat de fout niet bij mij lag.”

Uitstelverzoek

Ook Ron Dirkzwager (Advocatenkantoor Dirkzwager, Meppel) heeft slechte ervaringen met Rotterdam. Hij had een uitstelverzoek ingediend, en kreeg een ontvangstbevestiging. Toen hij terugkwam van vakantie, zag hij tot zijn schrik dat de zaak voor vonnis stond. “Er werd ondanks mijn bezwaar toch vonnis gewezen. Mijn cliënt zag af van hoger beroep, en is gedupeerd door deze onzorgvuldige gang van zaken.”
De rechtbanken en de Rechtspraak gaan niet in op individuele zaken. Wel bevestigt een woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak dat het in enkele gevallen voorkomt dat faxen via 088-nummers niet goed of in delen aankomen. De problemen zijn ontstaan tijdens het omzetten van de analoge naar de digitale faxverbinding (VoIP, 088-nummers), zegt de woordvoerder. “Als stukken niet goed aankomen, kunnen gerechten gebruik maken van de oude analoge faxlijnen. Maar na 14 juni zou dit niet meer nodig moeten zijn.” Als tijdens een zitting gesteld wordt dat stukken wel zijn ingediend, maar niet in het dossier blijken te zitten, beoordeelt de rechter hoe hier mee omgegaan wordt.

Voor schut

Een andere kwestie betreft het zoekraken van poststukken. Daarmee kreeg advocaat Willem van der Meer de Walcheren (Stuyvesant De Groot Advocatuur) te maken tijdens een kort geding bij de rechtbank Midden-Nederland. “Ik heb de stukken persoonlijk naar de rechtbank gebracht, en heb bewijs van ontvangst gekregen.”
Echter: ter zitting waren de stukken er niet. “De bode heeft de stukken toen gekopieerd,” blikt de advocaat terug. “Maar ik stond meteen op achterstand. Per definitie werkt dit in je nadeel. Je staat trouwens ook voor schut voor je cliënt.”
Hij vervolgt: “Kijk, dit kan gebeuren, maar in het vonnis wordt het ontbreken van de stukken mij min of meer in de schoenen geschoven. Daar heb ik een klacht over ingediend.” Die klacht is door de rechtbank ongegrond verklaard omdat noch de wederpartij, noch de rechtbank de stukken in het bezit had.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven