Film en recht op Leidse Wetenschapsdag

Delen:

film-en-rechtHet Leids Film Festival en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgen op zondag 30 oktober het programma Law & Film. Drie klassieke films waarin het recht centraal staat zullen worden getoond. Daarna volgt een debat waarbij zal worden gediscussieerd over of het downloaden van films legaal is en vooral hoe dit er in de toekomst uit gaat zien.

In Law & Film komen meerdere aspecten van de combinatie recht en film aan bod. De organisatoren hebben gekozen voor drie klassiekers die het brede publiek waarschijnlijk (nog) niet kent, maar wel absoluut de moeite waard zijn. Daarnaast zijn ze een must voor alle rechtenstudenten en andere mensen met een juridische achtergrond. Het gaat om de volgende films: 12 Angry Men (VS –1957)Rashomon (Japan – 1950) en To Kill a Mockingbird (VS – 1962).

Na de filmvertoningen gaat het programma dieper in op de vraag of films downloaden legaal is of niet. In de Zweedse documentaire Steal This Film II komen de voorstanders van downloaden aan het woord. De film behandelt het onderwerp copyright en gaat in op de geschiedenis van dit verschijnsel. De makers zetten vraagtekens bij de zogenaamde illegale verspreiding van films, boeken en muziek. Na afloop van de documentaire reageert een panel van experts op de film en gaan de leden met elkaar in discussie. Het publiek mag zich in die discussie mengen en vragen stellen.

Het debat wordt geleid door Reindert van der Zaal en Joran Spauwen, advocaten gespecialiseerd in intellectueel eigendom- en mediarecht bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan te Amsterdam. In het panel van experts zitten: Bas Vissers (anti-piracy manager Benelux voor Warner Bros en NBC/Universal), Marieke Jonker (CEO van Amstelfilm), Bart Schermer (docent Universiteit Leiden/Considerati), Andreas Udo de Haes (journalist Webwereld) en Ante Wessels (woordvoerder stichting Vrijschrift). (bron: Universiteit Leiden)

Datum en tijdstip: 30 oktober 2011, 15:45 uur
Locatie: Kamerlingh Onnes Gebouw Steenschuur 25 Leiden
Toegang gratis, reserveren niet mogelijk

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven