Filmfestival over fraude

Delen:

Beeld bij Filmfestival over fraudeMet twee filmpremières en een programma rond negen actuele fraudethema’s beleeft het Fraude Film Festival op 13 en 14 oktober zijn derde editie in EYE in Amsterdam.

Dit jaar aandacht voor terrorismefinanciering, cybersecurity, eerlijk eten, matchfixing, verzekeringsfraude en identiteitsfraude. Een bijzonder thema is out of court solutions, een nieuwe aanpak van de strafrechtelijke afdoening van grote fraudeonderzoeken. Het festival speelt ook in op een actueel thema lawful but awful: organisaties die vinden dat hun handelen volstrekt legaal is, maar eigenlijk niet zo netjes.

De première van ‘Stank voor dank’ van filmmaker Frans Bromet brengt de verhalen van klokkenluiders over de verstrekkende gevolgen die het klokkenluiden op hun leven heeft. Zij dachten de maatschappij een dienst te bewijzen door misstanden aan te kaarten. Maar door hun nek uit te steken werden zij het mikpunt van hoon, pesterijen en uitsluiting.

Andere films gaan over geruchtmakende fraudezaken, zoals ‘TeliaSonera, the Uzbek Affair’ over het telecom-omkoopschandaal waarbij de Oezbeekse presidentsdochter was betrokken, of ‘Sour Grapes’ over een grootschalige wijnfraude in de VS. Een film over de onbedoelde verspreiding van computer malware beleeft zijn Nederlandse voorpremière. Ook kleine fraudeurs komen in beeld in een spannende aflevering van BBC’s Claimed and shamed.

Onder leiding van insiders debatteren professionals uit de wereld van de fraudebestrijding en ervaringsdeskundigen na afloop over de films.

Tijdens het Festival wordt op 13 oktober de prestigieuze Anti Fraude Award uitgereikt aan de beste fraudebestrijder van 2016. Genomineerden dit jaar zijn onafhankelijke voedselwaakhond Foodwatch NL, onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn en Herman Ram van de Nederlandse Doping Autoriteit. Eerdere winnaars zijn Transparency International (2015) en het AVROTROS tv-programma Opgelicht?! (2014).

Op donderdag 13 oktober is het festival uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Op vrijdag 14 oktober is iedereen van harte welkom.

www.fraudefilmfestival.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven