Finalisten GrondwetStrijd bekend

Delen:

logo-200-jr-koninkrijkDe vijf finalisten van de GrondwetStrijd zijn bekend. Zij presenteren op vrijdag 28 maart hun wijzigingsvoorstellen voor de Grondwet tijdens het symposium ‘Grondwet: ballast of baken?’ in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. De GrondwetStrijd en het symposium vinden plaats in het kader van het Grondwet Festival dat op 29 maart wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk.

Aan de GrondwetStrijd deden in totaal 105 deelnemers mee. Hen werd gevraagd voor 1 december vorig jaar een wijziging van de Grondwet op te stellen. Zowel wijziging van bestaande artikelen als het opnemen van een geheel nieuw artikel is mogelijk. Ter inspiratie kregen zij workshops van de Raad van State en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis aangeboden. De jury maakte een shortlist met tien voorstellen. De overgebleven kandidaten kregen een cursus wetgevingstechniek aangeboden alsmede ondersteuning van een ervaren coach. Van die tien voorstellen heeft de jury er vijf geselecteerd voor de finale.

De vijf voorstellen zijn:

  • aanpassing van de procedure voor herziening van de Grondwet (M.E. De Boer, R. Dekker, K. Haan, R. Nehmelman, R. Van Rossem, M.J. Vetzo / studenten en docenten Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam)
  • invoeren van een grondrecht ter bescherming van klokkenluiders (K. Boerman, F. de Winter / studenten bestuurskunde Radboud Universiteit)
  • invoeren van een burgereed (W. Khan, S. Khan / verbonden aan Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • invoeren van soevereiniteit van het volk (R. de Groot, R. Schepers / studenten Rijksuniversiteit Groningen)
  • invoeren van een grondrecht voor dieren (C. Duijf, C. van Niel, S. Pereth, S. Rebel, S. Richters / trainees Academie voor de Wetgeving)

Juryvoorzitter prof. dr. Joop van den Berg over de finalisten: “De jury heeft met veel plezier en belangstelling de inzendingen voor de GrondwetStrijd gelezen. Dat maakte de keuze er niet gemakkelijker op, ook gelet op de grote variëteit aan thema’s die daarbij aan de orde kwamen. Vooral interessant was om te zien hoe belangrijke, actuele onderwerpen van maatschappelijk debat in verband werden gebracht met onze Grondwet. Ook de jury ziet met spanning uit naar de presentatie van de laatst overgebleven vijf kandidaten voor de hoofdprijs.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven