Flinke daling klachten bij medische tuchtcolleges

Delen:

Bij de regionale tuchtcolleges voor de gezondheidszorg, die klachten behandelen over het medisch handelen van individuele zorgverleners, zijn in de afgelopen weken veel minder klachten ingediend dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

Dat zegt Jeroen Recourt, voorzitter van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam in het artsenvakblad Medisch Contact. Bij de medische tuchtcolleges in Groningen, Zwolle, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven kwamen er tussen 12 maart en 10 april – de periode waarin de ‘intelligente lockdown’ van kracht was – zeventig tuchtklachten binnen. In 2019 waren dit er in dezelfde periode 133, en het jaar ervoor 147. De tuchtcolleges in Den Haag en Amsterdam kregen de meeste klachten binnen (27). Het  tuchtcollege in Groningen ontving één klacht.

Dempend effect

De coronacrisis lijkt “een dempend effect” te hebben op het aantal klachten, aldus Recourt. “Misschien omdat mensen zich meer dan normaal realiseren wat de inzet is van zorgverleners.” Na de coronacrisis zullen de tuchtcolleges weer meer klachten krijgen, zo verwacht hij. Hiervoor treffen ze volgens hem nog geen voorzieningen. Hij vindt het ook “prematuur” om nu al met mogelijke klachten na de crisis bezig te zijn. Wel vindt hij het verstandig dat artsenorganisaties en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zich juridisch goed laten informeren, ook met het oog op de triage van patiënten bij een groot tekort aan IC-bedden. “Dat helpt wel juridisch – mocht er ooit een tuchtzaak komen – om aan te geven dat je zorgvuldige en weloverwogen afwegingen hebt gemaakt.”

Afgelast

In verband met de uitbraak van het coronavirus gaan de zittingen van de tuchtcolleges en de mondelinge vooronderzoeken voorlopig niet door. Urgente zaken worden wel behandeld, maar niet in een fysieke zitting. In al gehouden zittingen wordt nog wel uitspraak gedaan, maar alleen schriftelijk. 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven