Focus op ‘Ad Hoc’ gerechtelijk deskundige

Delen:

Beeld: Shutterstock

Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) wil de rapportages van ‘ad-hoc’ gerechtelijk deskundigen verbeteren. Samen met andere gerechtelijke instanties is daarom het Project Ad Hoc Deskundigheid opgestart.

Specialisatie

De ad hoc deskundige is een expert met een zeer specifieke en weinig voorkomende specialisatie en treedt slechts één of enkele keren op in strafzaken. Zijn of haar deskundigheidsgebied is daardoor niet opgenomen in het NRGD en valt daarom ook buiten de kwaliteitsborging van het NRGD.

Forensisch instituten

De aanleiding voor de start van het project is een verzoek van de minister om te verkennen hoe de kwaliteit verbeterd kan worden. De projectgroep bestaat uit het NRGD, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, de Landelijke Deskundigheidsmakelaar (LDM) van de Politie en vertegenwoordigers van de academische wereld en van de forensisch instituten.

Tools

De projectleden gaat onderzoeken op welke manier opdrachtgevers (rechterlijke macht en Openbaar Ministerie) begeleid kunnen worden bij het vinden van de juiste deskundige en het opstellen van een goede vraagstelling. Ook ontwikkelen zij tools waarin de rol van de deskundige in het strafproces wordt verduidelijkt: wat er bijvoorbeeld in zijn rapportage opgenomen dient te worden. De uitrol van de eerste tools is naar verwachting begin 2019.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven