Fontein gerechtsgebouw Zwolle weerspiegelt emoties in rechtszaal

Delen:

Opening gerechtsgebouw Zwolle

Fotograaf: John Stoel

Orde brengen in de chaos is de kerntaak van de rechtspraak. Dat zei Takvor Avedissian, president van de rechtbank Overijssel, bij de officiële opening van het nieuwe gerechtsgebouw in Zwolle op zaterdag 10 september. Tijdens de opening werd het monumentale beeld onthuld dat de van origine Duitse kunstenares Anne Wenzel maakte in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Wenzel werkte ruim acht jaar aan de keramische fontein die Re-defining balance (as a matter of fact) heet.

De fontein staat in het driehoekige atrium dat het oude gerechtsgebouw en de nieuwbouw verbindt. Het beeld is bijna acht meter hoog, weegt ruim 28 duizend kilo en oogt als een rots waarop een smalle vrouwenfiguur staat. Twee grote vogels omcirkelen haar voeten, een derde vogel lijkt uit de diepte op te stijgen. “De vrouw staat daar in haar kwetsbaarheid en je ziet de grilligheid daaronder,” zoals Avedissian in zijn inleiding schetste. “Het gaat over orde brengen in de chaos, wat een kerntaak van de rechtspraak is. Je ziet de rechtvaardigheid in de ogen.”

Wenzel zelf dacht bij het ontwerp aan het contrast tussen de zakelijke, heldere ordening van wetten en rechtspraak en de vaak ongrijpbare chaos van gevoelens die daaronder liggen. “In een rechtbank kunnen mensen heel heftige emoties ervaren. Het beeld moet al die emoties kunnen reflecteren.”

Massieve klei

Bij de totstandkoming van Re-defining balance liep de kunstenares ook zelf tegen tal van emoties op. Uit de documentaire die Wenzel liet maken, blijkt hoe intensief het productieproces was. Eerst boetseerden medewerkers van het bedrijf Struktuur 68 het beeld uit massieve klei. Vervolgens werd het kunstwerk in honderden losse delen gesneden, uitgehold, gebakken en geglazuurd. Medewerkers van het Italiaanse familiebedrijf Zuliani uit Zoetermeer voegden de losse delen vervolgens samen tot zes grote stukken en bouwden in Zwolle de fontein op als een geheel.

De meeste medewerkers van de rechtspraak blijken enthousiast over de nieuwbouw. “Het oude gerechtsgebouw was heel donker. Zeker de enquêtekamers waren klein en bedompt. Als het dan niet zo druk was, kon dat heel deprimerend zijn. Nu kunnen we altijd naar buiten kijken,” zei een van de bodes tijdens de opening.

Over het nieuwe beeld was zij niet erg te spreken. “De meeste rechters vinden het geloof ik erg mooi. Van mij had er ook een palmboom mogen staan.”

Toekomst rechtbank Almelo

Het nieuwe gerechtsgebouw in Zwolle biedt niet alleen onderdak aan de rechtbank Overijssel, maar ook aan partnerorganisaties als de Raad voor de Kinderbescherming, het opleidingscentrum SSR, het Openbaar Miniserie en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld, die de fontein officieel in gebruik mocht nemen, refereerde in haar speech subtiel aan de andere locatie van de rechtbank Overijssel, namelijk de rechtbank in Almelo. Begin dit jaar stond Almelo op de nominatie te worden uitgekleed, maar dat voornemen stuitte op fel verzet van de rechters en medewerkers. Voor 1 januari 2018 moet definitief duidelijk worden of de Twentse rechtbank een volwaardige locatie blijft.

Meer over Re-defining balance (as a matter of fact) en de website van de kunstenares.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven