‘Formulier derdenbeslag moet eenvoudiger’

Delen:

Foto: Depositphotos

Het formulier voor derdenbeslag kan en moet begrijpelijker. Dat concluderen Willem van Boom en Jouke Tegelaar (beiden Universiteit Leiden) uit een experiment waarin ze het wettelijk verklaringsformulier voor derdenbeslag vergeleken met twee eenvoudiger alternatieven.

Van Boom en Tegelaar onderzochten of een vereenvoudigd verklaringsformulier, dat is toegespitst op huurders, beter wordt begrepen en beter wordt ingevuld. Het antwoord is ja, concluderen de onderzoekers in een artikel in het NJB.

Bij derdenbeslag moet een derde, bijvoorbeeld een huurder, een formulier invullen dat hij van de deurwaarder krijgt. De huurder moet daarin opgeven wat hij zoal moet betalen aan de huisbaas. Maar het formulier dat de huurder moet invullen blijkt een obstakel. De opbouw en taal van het formulier zijn wettelijk vastgelegd en blinken niet uit in eenvoud, aldus de onderzoekers.

Toch wordt van de derde verwacht dat hij foutloos invult.  Zo niet, dan kan dit ertoe leiden dat de deurwaarder een te hoog bedrag int. Ook staan er wettelijke sancties op verkeerd invullen. Zeker als de persoon die het formulier invult daarmee geen ervaring heeft, is een begrijpelijk verklaringsformulier cruciaal, stellen de onderzoekers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven