Juridisch nieuws

‘Fors besparen op inhuur juristen is mogelijk’

Foto: Pixabay

Bedrijven die juristen inhuren kunnen fors meer besparen als ze hun aanbesteding goed organiseren. Een voorwaarde is dat de aanbesteders een goede relatie onderhouden met de juridische afdeling van het bedrijf. Dat is een van de conclusies van de Buying Legal Services Survey.

Het rapport is opgesteld door de Buying Legal Counsel, een organisatie die zich bezighoudt met trends op het bied van het inhuren van juristen – legal procurement, ofwel juridisch aanbesteden. De studie brengt het inkoopgedrag van aanbestedingsprofessionals in kaart, aan de hand van gesprekken met 153 mensen die daarvoor bij grote bedrijven verantwoordelijk zijn. Onderzocht werden hun motieven, benaderingen en middelen. Er werd gekeken naar inkoopbeslissingen en kostenbeheersing. De onderzoekers waarschuwen dat alle cijfers ‘indicatief’ zijn en niet al te absoluut moeten worden geïnterpreteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat aanbesteding an sich al kan leiden tot een kostenbesparing van 14,6 procent op ingehuurde juridische diensten – in 2017 was dat nog 11,4 procent. Maar is de aanbesteding goed georganiseerd en geschiedt de aanbesteding samen met de juridische afdeling van het bedrijf, dan kan de besparing oplopen tot 21 procent. De meest succesvolle aanbesteders bespaarden gemiddeld 20,8 procent. Zelfs de minst succesvolle aanbesteders bespaarden nog zo’n 5 procent.

Hoe langer iemand werkzaam is als aanbestedingsspecialist, des te meer hij weet te besparen. Meer dan tien jaar werkzaam in juridisch aanbesteden: 19 procent besparing. Tussen vijf en negen jaar ervaring: 15 procent. Ook de jonkies doen het goed met 13 procent, maar die plukken vooral het laaghangende fruit, constateren de onderzoekers. Dat zijn snelle winsten – daarna komt het echte werk, dat veel moeilijker is.

Grote besparingen worden ook gerealiseerd als de verhouding met de afdeling juridische zaken goed is. Worden de juristen gezien als ‘partners’ van de aanbestedingsexperts, dan kunnen ze tot 21 procent besparen. Zijn het meer ‘collega’s’, dan is de besparing 17 procent. Is de verhouding ‘onwillig’, dan zakt de besparing naar 7 procent, en verder naar 5 procent als er helemaal geen relatie is.

Het zijn vooral de grote bedrijven die baat hebben bij sterke juridische aanbestedingsprofessionals. Bedrijven in de Fortune 100 (omzet boven de 25 miljard dollar) besparen gemiddeld 15,6 procent op hun juridische kosten, ofwel: jaarlijks 16 miljoen dollar. Bedrijven in de Fortune 500 besparen jaarlijks 13 miljoen op ingehuurde juristen bij een goed georganiseerde aanbesteding.

Hun inzet: kortingen bedingen – dat doet 88 procent van de juridische aanbesteders. Niemand betaalt meer de tarieven die advocaten willen hanteren, iedereen duikt eronder. Drie kwart van de aanbesteders werkt met RFP: request for proposal. Geef maar aan wat jij voorstelt, zeggen ze tegen advocatenkantoren, om zo het beste kantoor eruit te pikken. Steeds meer bedrijven geven aan te willen overgaan op RFP.

Als bedrijven juristen inhuren dan zijn dat bijna altijd nog advocaten. Hoe groter het bedrijf, des te meer juristen van traditionele advocatenkantoren worden ingehuurd. De grootste bedrijven besteden 82 procent van hun juridisch budget – dat gemiddeld 185 miljoen bedraagt – aan advocaten van de traditionele kantoren; die verdienen daar dus jaarlijks 152 miljoen aan. Kleine bedrijven (omzet vanaf 26 miljoen dollar) besteden 27 procent van hun budget aan de kleinere kantoortjes, gemiddeld voor 2,5 miljoen dollar. Die kleinere bedrijven omarmen steeds meer deze ‘alternatieve juridische dienstverleners’, ook wel New Law genoemd. De grote bedrijven hebben wel de bezem gehaald door hun pool van advocatenkantoren. Konden er vorig jaar nog 362 kantoren worden ingehuurd (per groot bedrijf), in 2018 nog maar 149.

Dan zijn er nog verschillen tussen Noord-Amerika en Europa, ontdekten de onderzoekers. Amerikaanse juridische aanbesteders geven zichzelf een 7,0 op de successchaal, Europeanen een 6,1. Van de Noord-Amerikaanse aanbesteders ziet 27 procent zich als partner van de juridische afdeling, 18 procent in Europa – een mogelijke verklaring voor het rapportcijfer dat ze zichzelf toedichten. In Europa kan een groot bedrijf kiezen uit 103 potentiële kantoren, in Noord-Amerika met 185. In Europa is New Law bezig met een steviger opmars dan in Noord-Amerika – daar werken ze liever met de traditionele advocatenkantoren. Verder besteden Europeanen veel minder aan het inhuren van juristen: gemiddeld 48 miljoen dollar tegen 135 miljoen in Noord-Amerika.

Het rapport Buying Legal Services Survey 2018 is gratis te downloaden.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand