Forse stijging juridische vacatures, maar niet voor bedrijfsjuristen

Delen:

21 juli Forse stijging juridische vacaturesIn het tweede kwartaal van dit jaar daalde de vraag naar legal counsels en bedrijfsjuristen met 38 procent. Dat is opvallend omdat het werk voor bedrijfsjuristen zich steeds verder opstapelt en medewerkers in deze functie steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Dit stelt Yacht naar aanleiding van de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het tweede kwartaal van 2016’. Voor de meeste andere juristen werd de arbeidsmarkt een stuk aantrekkelijker.

In het tweede kwartaal van 2016 is het aan juridische vacatures met 25 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal juridische vacatures zit daarmee nog steeds in een stijgende lijn. Die groei is vooral zichtbaar in Flevoland (118 procent), Groningen (126 procent) en Drenthe (221 procent). In Noord- en Zuid-Holland groeide het aantal juridische vacatures slechts met ieder veertien procent.

Vooral de landelijke vacaturegroei voor juristen omgevingsrecht is opvallend: 165 procent. Ook voor juridisch adviseurs (39 procent), juristen (40 procent) en advocaten (41 procent) zijn er aanzienlijk meer banen te vergeven. Voor kandidaat-notarissen is het aantal vacatures afgenomen met 21 procent, voor bedrijfsjuristen zelfs met 38 procent.

Dat laatste is opvallend, meent Joost Duffhues, commercieel manager bij Yacht Legal: “Wekelijks horen wij dat het werk voor bedrijfsjuristen toeneemt. Zij worstelen enerzijds met de toename van het werk, zoals compliancy, privacy en ethiek. Anderzijds willen zij zich meer opstellen als strategische gesprekspartner van management en directie.”

Traditiegetrouw zoeken zakelijke dienstverleners (plus 40 procent) en intermediairs (45 procent) het meest naar juristen. Duffhues: “Het economisch herstel stuwt de vraag naar juristen. De maanden april en mei laten een behoorlijke stijging van het aantal juridische vacatures zien. De vraag richt zicht vooral op WO-geschoolde juristen met drie tot tien jaar werkervaring. Vanuit gemeenten en omgevingsdiensten is er veel vraag naar juristen handhaving met twee tot vijf jaar concrete handhavingservaring. Daarnaast zien wij ook een verdubbeling van de vraag naar juristen bezwaar en/of beroep.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven