Fout van de rechtbank: rechter niet beëdigd, zes zaken moeten over

Een strafzitting die de Rotterdamse rechtbank hield op de locatie Dordrecht moet over. Een van de rechters van de meervoudige kamer was nog niet beëdigd. Daardoor zijn alle genomen beslissingen nietig.

Delen:

Fout van de rechtbank- door niet beëdigde rechter moeten zes zaken over
Rechtbank Rotterdam, locatie Dordrecht (foto: Rechtspraak)

Kort na de zitting op 7 januari bleek dat de beëdiging van een van de rechters niet in orde was, aldus de rechtbank Rotterdam in een bericht op rechtspraak.nl. De rechtbank betreurt de gang van zaken en beseft dat het voor procespartijen, advocaten en andere betrokkenen erg vervelend en belastend is om de zaken opnieuw te moeten behandelen. “We hebben als organisatie gefaald”, aldus woordvoerder Pelle Biesmeijer in het AD. “We willen nergens een excuus zoeken, zoals de omstandigheden door corona. Ergens is iemand vergeten een handtekening te zetten. We vinden het vooral vervelend voor alle betrokkenen.”

Geen onomkeerbare gevolgen

Doordat de rechter niet bevoegd was, zijn de beslissingen die op de zitting zijn genomen nietig. Volgens de rechtbank lijken deze nietige beslissingen geen onomkeerbare gevolgen te hebben. De zaken moeten opnieuw worden behandeld.
Er stonden tijdens de zitting zes zaken op de rol. Drie zaken en een pro-forma zaak werden inhoudelijk behandeld. Er zijn in deze zaken procedurele beslissingen genomen, maar geen eindvonnissen gewezen. Daarnaast stonden twee zaken over voorlopige invrijheidstelling op de zitting. In een van de zaken is geen eindbeslissing genomen. In de andere zaak werd beslist dat de veroordeelde man nog niet vrij mocht komen. Die beslissing moet opnieuw worden genomen. In tussentijd blijft de man vastzitten.

Opnieuw ingepland

De rechtbank heeft in overleg met de advocaten en het Openbaar Ministerie de zaken opnieuw ingepland. Alle zaken worden nog deze maand opnieuw behandeld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven