Frits Bakker: Eigen begroting voor rechtspraak

Delen:

Frits BakkerAls het aan Frits Bakker ligt, onderhandelt de Raad voor de rechtspraak in de toekomst voortaan met de minister over een eigen begroting. “De huidige gang van zaken rond de begroting is niet constructief en moet doorbroken worden,” zegt de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in Mr.

Als aparte staatsmacht moet de Rechtspraak ook een aparte begroting hebben en worden gefinancierd op objectieve gronden, vindt Bakker. Dan zijn de onderhandelingsresultaten niet langer afhankelijk van de budgettaire ruimte bij het ministerie. Bakker: ‘Het kan niet zo zijn dat er op de rechtspraak bezuinigd wordt omdat de politie nieuwe auto’s nodig heeft.”

Deze opvatting van Frits Bakker sluit aan op de reactie van de Raad voor de rechtspraak op een onderzoek door de Algemene Rekenkamer. De Rechtspraak wordt sinds 2002 per afgehandelde rechtszaak gefinancierd. Het was de bedoeling dat de Rechtspraak door deze manier van financieren minder afhankelijk zou zijn van de politiek. Maar uit het rapport van de Algemene Rekenkamer in april blijkt dat dit maar voor een deel is gelukt. “Dit is onwenselijk,” zei Bakker in april. “Burgers en bedrijven moeten er op kunnen rekenen dat zij altijd bij de rechter terecht kunnen en dat de Rechtspraak voldoende middelen heeft om elke rechtszaak goed en zorgvuldig te behandelen.”

De Algemene Rekenkamer concludeert in het rapport ‘Bekostiging Rechtspraak: gevolgen voor doelmatigheid’ dat het bedrag dat de Rechtspraak voor een zaak krijgt, niet wordt berekend op basis van de reële kosten.

Lees het hele artikel ‘De rechter mort’ in het nieuwe nummer van Mr. dat op dinsdag 10 mei verschijnt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven