Fugro verkoopt de meerderheid van zijn Geoscience divisie

Delen:

Fugro, dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, verkoopt de meerderheid van zijn Geoscience divisie aan CGGVeritas voor 1,2 miljard euro.

Adviseurs Fugro:
De Brauw Blackstone Westbroek (Bernard Roelvink, Annabelle Vos, Lennart Crain, Martin Krijgh, Arne Munch, Hafida Farouk, Joost Schutte, Lotte Bolhuis, Paul Sleurink, Henk van Ravenhorst, Wiebe Dijkstra; Erik Pinacker Hordijk, Mauricette Schafeli, Jan Marten van Dijk, Jean-Marc Rovers, Gertjan Kuijpers, Michelle Schilperoort, Barbara van Duren-Kloppert) , Nomura, Hill + Knowlton (Frans van der Grint)

Adviseurs CGGVeritas:
Linklaters (Amsterdam: Jan Willem de Boer, Joost Dantuma, Jane Cai, Anouk Oosterom, Gijs Smit, Yevgeniya Chaplina and Robert Thie, Joost Rompen, Boudewijn Niels, Paul Kreijger, Maikel van Wissen , Martijn van Broeckhuijsen, Parijs: Pierre Tourres, Laetitia Peyrat, Audrey Jean-Baptiste, Louis-Francois Gueret, Thomas Perrot, Cyril Boussion, Pierre d’Ormesson, Bastien Thomas and Matthieu Blayney, Tatiana Uskova, Bénédicte Braquehaye, Charles Tissier, Max Turner, Dubai: Scott Campbell, Mantraraj Budhdev)

Deal-1-Bernard-RoelvinkBernard Roelvink, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “De combinatie van het afstoten van grote business units met het aangaan van een joint venture maakte deze deal tot een bijzonder proces. Disentanglement – of ontvlechting – van eenheden en medewerkers heeft altijd flink wat voeten in de aarde. Daarnaast was er het cross-border aspect: de geoscience-divisie werkt wereldwijd, is verspreid over een aantal landen en opereert primair vanuit Oslo en Houston. Goedkeuringen moesten dus ook uit die landen komen. Na ASML en Fugro zou er een trend in verregaande R&D samenwerkingen en joint ventures kunnen ontstaan, dat zou voor de hand liggen. Zolang mededingingsrechtelijk binnen de perken is het aangaan van joint ventures en allianties een logisch alternatief voor veelal dure overnames of outsourcing. M&A is onzeker op het moment: er beweegt veel nu, maar of dat ook tot transacties komt is afwachten.”

Deal-1-Jan-Willem-de-Boer-2Jan Willem de Boer, dealmaker voor Linklaters: “CGGVeritas neemt niet alleen voor 1,2 miljard euro de geoscience business van Fugro over, maar er is ook een joint-venture opgezet voor de “seabed data acquisition market” en twee belangrijke commerciële overeenkomsten gesloten tussen de partijen. CGGVeritas is een Frans bedrijf met beursnoteringen in Parijs en New York dat wereldwijd actief is. Fugro is in Amsterdam genoteerd en ook wereldwijd actief. Niet alleen de koop van de Geoscience business, maar ook de joint venture en de financiering hebben daardoor veel cross border aspecten. Competition en financial markets aspecten in een groot aantal landen waren daarbij de belangrijkste aandachtspunten. Een complexe deal kortom, die we aan onze kant samen met onze teams in Parijs en Dubai in zeer korte tijd hebben kunnen afronden. Dit laat zien dat het nog steeds mogelijk is mooie deals in een korte periode te doen. Wij werken op dit moment aan een aantal zeer grote transacties, maar een algemeen herstel van de M&A markt zal waarschijnlijk nog wel even duren. Dit zal hand in hand gaan met het tempo waarin de economie herstelt. Gelukkig worden de vooruitzichten daarop positiever. Deze deal was een mooie. Bijzonder was zondagnacht, toen de handtekeningen werden uitgewisseld. De time table was erg ambitieus en wij hebben met een groot aantal teams een paar weken onafgebroken gewerkt om de deadline te halen. Het is altijd weer fantastisch als dit lukt.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven