Fysieke rechtszaken gaan gewoon door

De gedeeltelijke lockdown die het kabinet afgelopen vrijdag aankondigde, heeft geen invloed op de doorgang van fysieke rechtszaken.

Delen:

Depositphotos_361548812_S-5a4c2696
beeld: Depositphotos

Na de uitbraak van het coronavirus werden in de tweede week van maart 2020 de eerste rechtszittingen afgelast, in Brabant. Toen het virus zich door de rest van Nederland begon te verspreiden, sloten de andere gerechten ook al snel hun deuren voor publiek. Tussen half maart en half juni vorig jaar lag de Rechtspraak grotendeels stil; alleen de meest urgente zaken werden behandeld.

Coronabestendig

Nu is dat niet het geval. Fysieke rechtszaken kunnen, net als tijdens de lockdown die in december 2020 begon, gewoon doorgang vinden. De gerechten zijn coronabestendig gemaakt. Ook wordt een deel van de rechtszaken tegenwoordig digitaal gehouden. Cijfers over de verhouding tussen het aantal fysieke en online zittingen zijn er niet, zegt een woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak desgevraagd.

Beperkte ruimte

De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze daarvoor zijn uitgenodigd. Mocht iemand – bijvoorbeeld om gezondheidsredenen – niet in staat zijn een zitting fysiek bij te wonen, dan wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.
Vanwege de opnieuw ingevoerde anderhalvemeternorm is de beschikbare ruimte in zittingzalen beperkt. Publiek en pers die een rechtszaak willen bijwonen moeten zich daarom vooraf melden bij het betreffende gerecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven