GCV: Onvolkomenheden in wetsvoorstel toonderaandelen

Delen:

Foto: Depositphotos

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) meent dat het wetsvoorstel Wet omzetting aandelen aan toonder dat op 8 mei bij de Tweede Kamer is ingediend technische onvolkomenheden bevat, en heeft een advies aangeboden aan de Kamer.

De GCV vertegenwoordigt de Nederlandse Orde van Advocaten en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en had de Kamer eerder al geadviseerd over het voorontwerp voor de wet. De Wet omzetting aandelen aan toonder, waarvan een voorstel op 8 mei werd ingediend, maakt de identificatie van alle houders van aandelen aan toonder mogelijk en voorziet erin dat anonieme overdracht van toonderstukken niet meer mogelijk is.

Ten opzichte van het voorontwerp is het wetsvoorstel volgens de GCV al sterk verbeterd. “In het bijzonder wat betreft het schrappen van bepalingen over het geval van aandelen en van de eerder voorgestelde procedure bij de Ondernemingskamer,” aldus de commissie in een persbericht.

Toch ziet de GCV nog technische onvolkomenheden in het wetsvoorstel. Volgens de commissie kunnen deze, indien de wet overeenkomstig het Wetsvoorstel van kracht wordt, tot complicaties leiden. De GCV adviseert de Kamer daarom opnieuw over dit onderwerp.

De commissie wijst er namelijk op dat de voorgestelde wettelijke bepaling een aantal vragen doet rijzen over de inhoud en effectiviteit van deze regeling. De GCV vraagt zich onder andere af of het niet beter is een ander dan de gezamenlijke bestuurders aan te wijzen als degene die van rechtswege één aandeel voorwaardelijk verkrijgt. Dat zou ook conflicterende belangen tussen de bestuurders en de vennootschap kunnen voorkomen, aldus de GCV. “Gedacht wordt aan het aanwijzen van bijvoorbeeld de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI) waarop het aandeel om niet overgaat en waarbij het aandeel vervolgens aan de Staat vervalt als er binnen een bepaalde tijd geen gerechtigden tot het aandeel opkomen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven