Geactualiseerde cijfers supersnelrecht en snelrecht

Delen:

De politie heeft rond de jaarwisseling 2010-2011 in totaal 758 verdachten van ‘jaarwisselingsdelicten’ aangeleverd bij het OM. Dit aantal is hoger dan het aantal dat direct na de jaarwisseling werd gemeld omdat er op dat moment nog zaken ‘in de pijplijn’ zaten en de verdachten dus nog niet bij het OM waren aangeleverd.

De politie heeft rond de jaarwisseling 2010-2011 in totaal 758 verdachten van ‘jaarwisselingsdelicten’ aangeleverd bij het OM. Dit aantal is hoger dan het aantal dat direct na de jaarwisseling werd gemeld omdat er op dat moment nog zaken ‘in de pijplijn’ zaten en de verdachten dus nog niet bij het OM waren aangeleverd. De 758 verdachten worden verdacht van 208 maal geweld tegen personen, 138 maal geweld tegen personen met een publieke functie, 201 maal geweld tegen goederen en 211 maal van ‘overige feiten’. In totaal zijn 225 personen inverzekeringgesteld en 13 personen inbewaringgesteld. Van de 758 zaken zijn er inmiddels 85 – het overgrote deel wegens gebrek aan bewijs – geseponeerd. Van 271 staat op dit moment nog niet vast op welke wijze zij zullen worden afgedaan.

Supersnelrecht

Op maandag 3 en dinsdag 4 januari hebben er supersnelrechtzittingen plaatsgevonden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Zutphen. In totaal hebben 27 verdachten voor de supersnelrechter gestaan.

In verband met de korte tijd tussen aanhouding en behandeling op een supersnelrechtzitting moet het gaan om bewijstechnisch gezien relatief eenvoudige zaken. Tijdens de afgelopen jaarwisseling ging het onder meer om het afschieten van vuurwerk op verbalisanten, het gooien van stenen naar de Mobiele Eenheid, het bedreigen, beledigen en mishandelen van verbalisanten, het mishandelen van burgers en het vernielen van goederen.

In 21 van de 27 zaken volgde een veroordeling, in twee zaken werden de verdachten vrijgesproken, vier zaken werden door de rechter aangehouden. De veroordelingen betroffen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen, voorwaardelijke gevangenisstraffen met voorwaarden en taakstraffen. Ook legde de rechter vijf maal huisarrest tijdens de komende jaarwisseling en tien maal huisarrest tijdens de komende twee jaarwisselingen op. Alle verzoeken tot schadevergoeding werden gehonoreerd.

Snelrecht

In het merendeel van de arrondissementen worden in de maand januari ook ‘gewone’ snelrechtzittingen gehouden in verband met jaarwisselingsdelicten. In totaal zullen zich 48 verdachten moeten verantwoorden voor de snelrechter.

Overige afdoeningen

Alle overige zaken zullen op een andere manier worden afgedaan. Na de (super)snelrechtzittingen volgen er de komende tijd themazittingen en taakstrafzittingen. De overige zaken zullen zo snel mogelijk op reguliere politierechterzittingen en reguliere kinderrechterzittingen worden behandeld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven