Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen gratis rechtsbijstand van advocaat

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen gratis rechtsbijstand van een advocaat krijgen. De Raad voor Rechtsbijstand (RvR) heeft hiervoor in samenwerking met het ministerie van Financiën een regeling gepubliceerd.

Delen:

Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen gratis rechtsbijstand van advocaat
Beeld: Pixabay

“Het is goed dat de gedupeerden van de toeslagenaffaire nu de bijstand van een advocaat kunnen krijgen”, zegt Bernard de Leest, lid van de algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten op de site van de NOvA. “We hopen daarom dat voldoende advocaten zich aanmelden voor de regeling.”

De advocatenorde krijgt echter ook signalen van advocaten dat sommige zaken van gedupeerden complexer en langduriger kunnen uitpakken dan nu voorzien. “Als dat het geval is, kan het te lang duren voordat die gedupeerden zijn geholpen.” Deze zorgen heeft de Orde geuit naar de staatssecretaris van Financiën, die de regeling financiert. Ook gaat de NOvA tussentijds evalueren met een groep deelnemende advocaten om goed zicht te hebben op hoe de regeling uitpakt voor de gedupeerden.

Hoogte van de vergoeding

Na de eerste honderd zaken wordt de hoogte van de vergoedingen voor de advocaten geëvalueerd en eventueel aangepast door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR). De NOvA en deelnemende advocaten zullen nauw bij deze evaluatie worden betrokken.

In overleg met de NOvA heeft de RvR criteria opgesteld voor deelname van advocaten. De regeling is in beginsel bedoeld voor advocaten die ingeschreven staan bij de RvR vanwege hun ervaring met de meervoudige problematiek van veel gedupeerden die vaak een laag inkomen hebben en schulden bij diverse instanties. Maar advocaten buiten het stelsel die al een gedupeerde bijstaan in een lopende zaak, kunnen ook deelnemen aan de regeling.

HKT-regeling

De ‘Subsidieregeling pakket rechtsbijstand herstelregelingen Kinderopvangtoeslag’ (HKT) is 1 maart 2021 ingegaan. Vanaf die datum kunnen advocaten hun aanvraag voor deelname aan deze regeling indienen. Deze regeling is er speciaal voor gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag. Als zij gedupeerde zijn, kunnen zij zich bij de Raad melden voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In deze regeling gelden geen inkomens- en vermogenseisen, noch wordt een eigen bijdrage opgelegd.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor toevoegingen voor deze subsidieregeling, kan een advocaat zich bij de Raad aanmelden via een formulier. Aanmelden kan zolang de subsidieregeling loopt. Advocaten die al voor de ouders aan het werk zijn kunnen in nog lopende zaken worden toegevoegd zonder dat zij voldoen aan de deelnamevoorwaarden van de subsidieregeling. De ouder kan dit op het aanvraagformulier aangeven. De voorwaarden voor advocaten om te kunnen deelnemen aan de subsidieregeling zijn door de Raad in samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten geformuleerd.

Matchingtool

In een matchingstool staan straks alle ingeschreven advocaten die voldoen aan de gestelde voorwaarden. Aan de hand van adresgegevens en problemen op het gebied van bijvoorbeeld schulden en werk van de burger komt deze tool met een matchingsvoorstel op basis van hoogste matchingsscores en kleinste afstand. Ook wordt rekening gehouden met het aantal keren dat de advocaat binnen de regeling hulp heeft ingezet. Op basis van de matching wordt aan de ouder een voorstel gedaan van een aantal advocaten, waaruit de ouder een advocaat kiest. Bij een positieve match verleent de Raad een toevoeging. Er vindt na afloop van de zaak geen resultaatsbeoordeling plaats.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven