Juridisch nieuws

‘Geen geld voor asieladvocaat die ‘kansloos’ procedeert’

Foto: Pixabay

Als het aan Kamerlid Theo Hiddema (Forum voor Democratie) ligt, moeten asieladvocaten die ‘evident’ kansloze procedures stapelen, een inkomenskorting krijgen. Dat blijkt uit Kamervragen die hij heeft gesteld.

Op 12 september stuurde Hiddema, advocaat sinds 1975, zijn vragen aan minister Grapperhaus en staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming. Hiddema wil weten hoeveel geld er sinds het jaar 2000 naar de gefinancierde rechtsbijstand is gegaan en welk bedrag daarvan is besteed aan de uitbetaling aan advocaten die vreemdelingen- en asielprocedures hebben gevoerd.

Ook vraagt Hiddema of de minister of de staatssecretaris wil onderzoeken ‘in hoeverre de mogelijkheid kan worden geschapen dat in geval van evident gebleken kansloze vreemdelingen- en asielprocedures, de advocaat in kwestie verstoken blijft van inkomsten uit de gefinancierde rechtshulp via veroordeling door de rechter’. Hiddema suggereert dat bij ‘evident kansloos gebleken vreemdelingen- en asielprocedures, die louter bedoeld zijn om het verblijf in Nederland te rekken, de betreffende advocaatkosten niet vanuit de gefinancierde rechtshulp voldaan dienen te worden’. Als de minister dat ook vindt, mag hij van Hiddema onderzoeken ‘in hoeverre door rechterlijke tussenkomst de advocaat verstoken blijft van enige bijdrage uit de gefinancierde rechtshulp’.

Hiddema wil graag binnen twee weken antwoord.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand