Geen misbruik gemaakt van ‘advocatentaps’

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hebben geen oneigenlijk gebruik gemaakt van de inhoud van afgeluisterde telefoongesprekken tussen Hells Angels en hun advocaten. Op basis van uit die gesprekken afkomstige informatie is het strafrechtelijk onderzoek tegen de Angels niet gestuurd.

Dat zei officier van justitie Guus Schram dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam, waar momenteel 22 Hells Angels terechtstaan, onder meer op verdenking van het vormen van een criminele organisatie. Eerder in het proces is grote deining ontstaan over het feit dat het OM heeft nagelaten verslagen van vertrouwelijke gesprekken tussen verdachte Angels en hun raadslieden te vernietigen.

Schram denkt dat het OM procedurele fouten heeft gemaakt, maar die zijn volgens hem niet zo ernstig dat het hele Angels-proces erop zou moeten stuklopen.

Niet ontvankelijk

Vorige week vroegen de 22 advocaten de rechtbank het OM niet ontvankelijk te verklaren, wegens de geconstateerde slordigheid met de advocatentaps. De gespreksverslagen hadden vernietigd moeten worden. Officier van justitie Gert Oldekamp, tot begin dit jaar de leider van het onderzoek naar de Angels, liet dit na, ondanks herhaald aandringen van leden van het betrokken rechercheteam.

Oldekamp werd in het Angels-proces gehoord als getuige en kon nauwelijks een bevredigend antwoord geven op de vraag waarom hij zo weinig acht had geslagen op deze gevoelige materie. Wet- en regelgeving schrijven voor dat afgeluisterde gesprekken met zogeheten geheimhouders, zoals advocaten, vernietigd dienen te worden.

Onderzoek

Schram zei dinsdag dat de 31 rechercheurs die onderzoek hebben gedaan naar de Angels de afgelopen dagen is gevraagd of zij informatie uit die gesprekken hebben gebruikt voor het Angels-onderzoek. Daaruit bleek, aldus Schram, dat er geen gegevens zijn gebruikt voor opsporingsdoeleinden.

Volgens de officier zijn de advocaten "niet verder gekomen" dan te beweren dat het OM "de schijn tegen heeft" als het gaat om de vraag of er op basis van de advocatentaps is gestuurd in het onderzoek. De raadslieden hebben geen enkel feit aangedragen waaruit die sturing blijkt.

Oncontroleerbaar

De advocaten hebben eerder uiteengezet dat niet meer te controleren valt of er gestuurd is. Dat de mogelijkheid niet volledig is uit te sluiten, is volgens de raadslieden voldoende reden om het OM het recht op verdere vervolging van de 22 Angels te ontzeggen. De verantwoording die het OM dinsdag aflegde, vonden de raadslieden tekortschieten.

De ‘president’ de Amsterdamse Hells Angels, Daniël Uneputty, las in de rechtszaal een korte verklaring voor, waarin hij zei geen vertrouwen te hebben in het OM. Hij bestreed het beeld van de Angels als een roversbende op motorfietsen, die zich stelselmatig aan tal van misdrijven schuldig zou maken. "Daar hebben we eerlijk gezegd niet eens de puf voor", grapte hij.

De rechtbank zal zich op 20 december over de kwestie uitspreken.

Bron: ANP

{mosgoogle}

{mosmodule module=Gerelateerd}
{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven