Geen Nederlander meer aan top griffie tribunaal

Delen:

Voor het eerst wordt de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal niet geleid door een Nederlander. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Australiër John Hocking (51) benoemd tot nieuwe griffier van het VN-hof in Den Haag. Dit heeft het tribunaal woensdag bekendgemaakt.

Sinds de oprichting van het tribunaal in 1993 hadden altijd Nederlanders aan het hoofd van de griffie gestaan, achtereenvolgens prof. Theo van Boven, Dorothee de Sampayo Garrido-Nijgh en Hans Holthuis. Dat werd handig geacht voor de talrijke kwesties die met het gastland moeten worden geregeld.

De griffier behoort, naast de president en de hoofdaanklager, tot de hoogste drie functionarissen van het tribunaal. De griffie is het grootste van de drie organen van het tribunaal, met zijn in totaal meer dan 1100 medewerkers. De griffie beheert de enorme papierwinkel van vele miljoenen pagina’s en verzorgt vertalingen heen en weer tussen Engels, Frans, Servo-Kroatisch, Albanees en Macedonisch. Ook beheert de griffie de drie kantoorgebouwen van het tribunaal, in het Statenkwartier en naast de vuurtoren van Scheveningen, evenals de VN-gevangenis. Tevens begeleidt de griffie bedreigde en getraumatiseerde getuigen.

De jurist Hocking werkt sinds 1997 bij het tribunaal. Hij heeft een aantal publicaties op zijn naam staan, onder meer over internationaal strafrecht. (Bron: ANP)

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven