‘Geen negatieve gevolgen leidraad bewerkelijke zaken’

Staatssecretaris Albayrak van Justitie verwacht ‘geen negatieve gevolgen voor de toegang tot het recht van de rechtszoekende’ als gevolg van de toepassing van de Leidraad extra urenzaken door de Raden voor Rechtsbijstand. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris heeft de leidraad (die op 1 januari 2008 in werking is getreden en ziet op extra vergoeding van advocaten bij moeilijke en bewerkelijke zaken) slechts tot doel om de verschillen in uitvoering in de vijf ressorts op te heffen, en bestaat er ‘geen enkele reden om aan te nemen dat door deze leidraad de sociale advocatuur genoodzaakt wordt om te stoppen met haar werkzaamheden’.

Vanuit de advocatuur komen steeds meer klachten over de leidraad. De Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten schreef al een protestbrief aan de Tweede Kamer, ook de Nederlandse Orde van Advocaten heeft de Tweede Kamer dinsdag per brief met klem verzocht om af te zien van invoering van de leidraad. Volgens de Orde treden de raden bij de beoordeling of sprake is van een bewerkelijke zaak steeds meer in de inhoud van de werkzaamheden van de advocaat. Vandaag zullen naar verwachting verschillende Kamerfracties schriftelijke vragen indienen over de leidraad.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven