Geen vervolging om cartoons

Delen:

Het Openbaar Ministerie gaat politicus Geert Wilders en tv-programma Nova niet vervolgen omdat zij in 2006 de ‘Deense cartoons’ op de eigen website dan wel op tv toonden. Volgens justitie zijn de tekeningen niet strafbaar. Dat heeft een woordvoerster van het OM in Amsterdam dinsdag gemaakt.

Justititie gaat ook niet over tot vervolging van de Arabisch Europese Liga (AEL). Die plaatste als reactie op de Deense cartoons twee afbeeldingen van Joden op de eigen website. Een cartoon waarop Hitler het bed deelt met Anne Frank is niet strafbaar, oordeelt het OM. De andere tekening, waarop twee Joden de Holocaust verzinnen, wel. Die is volgens justitie namelijk beledigend voor een hele bevolkingsgroep.

Het OM heeft de AEL echter laten weten dat het niet tot vervolging overgaat, als de afbeelding voorgoed van de website verdwijnt. De actiegroep zegt de tekening al drie jaar geleden te hebben weggehaald en ook niet van plan te zijn haar te herplaatsen. Daarmee is een strafproces van de baan.

Nadat een Deense krant twaalf cartoons van de islamitische profeet Mohammed had gepubliceerd, ontstond in 2006 wereldwijd ophef. Veel moslims vonden de afbeeldingen beledigend. In meerdere landen braken rellen uit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven