Gefeliciteerd, je bent toegelaten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

In 1995 werd ik raio (rechterlijk ambtenaar in opleiding) bij de rechtbank Utrecht. Ik kan me nog goed herinneren dat we met héél veel kandidaten de analytische test zaten te maken in een grote hal. Ik herinner me bovendien hoe blij ik, enkele selectiestappen verder, was toen ik werd gebeld dat ik was toegelaten tot de opleiding. Een droom kwam uit en een prachtige opleiding ging beginnen. Ik heb er nooit spijt van gehad en voel me in de rechtspraak als een vis in het water.

De raio-opleiding bestaat echter niet meer en ruim vijf jaar geleden is de selectie van rechters herzien. Kortom: tijd voor een evaluatieonderzoek.

Dat onderzoek, het Research Memoranda ‘Evaluatie van het Selectieproces voor de Rio-opleiding’, is 6 mei jl. op Rechtspraak.nl gepubliceerd. Daarin valt te lezen dat diverse betrokkenen behoorlijk positief zijn over de huidige selectieprocedure. Deze wordt zorgvuldig en volledig genoemd en dat lijkt me belangrijk. Het gaat immers om de selectie van de magistraten van de toekomst.

Bij de selectie van rechters is (naast een analytische test, een voorselectie, een assessment en een gesprek bij het gerecht waar de betreffende kandidaat solliciteert) een belangrijke rol weggelegd voor de Landelijke Selectiecommissie Rechters. Deze commissie bestaat voor de helft uit externen, zoals een journalist, een advocaat en een directeur van een jeugdbeschermingsorganisatie. Deze betrokkenheid van buitenstaanders is een belangrijke waarborg dat bij de selectie rekening wordt gehouden met maatschappelijke wensen over de rechter van de toekomst.

In de praktijk herken ik dat er goede mensen worden geselecteerd. In Overijssel hebben we vijftien rechters in opleiding. De meesten hebben (ruime) ervaring als advocaat. Enkelen zijn (daarnaast) bedrijfsjurist, wetenschapper of juridisch medewerker in de rechtspraak geweest. Naast goede juridische kennis en communicatieve vaardigheden beschikken ze allemaal over een brede maatschappelijke belangstelling. Over de kwaliteit van de nieuwe collega’s ben ik dan ook zeer tevreden.

Dat wil niet zeggen dat er bij de selectie niets te verbeteren valt. Inmiddels wordt dat opgepakt. Per 1 januari 2020 zal de selectieprocedure worden aangepast om het aantal stappen in de procedure terug te brengen en de procedure te verkorten. Tevens zullen de gesprekken verder worden gestructureerd om de objectiviteit van de selectie te vergroten. Ook zullen de analytische testen en het assessment worden aangepast en beter toegesneden op het rechterschap. Uiteraard hopen we de selectieprocedure daarmee nóg beter en aantrekkelijker te maken voor een diverse groep van geïnteresseerden.

En, mocht jij je willen oriënteren en willen onderzoeken of het rechterschap iets voor jou zou kunnen zijn, neem dat gerust contact op met de president van het gerecht bij jou in de buurt. We vertellen je graag meer over de opleiding en het ambt. Mogelijk dat ook jij op enig moment te horen zult krijgen: “Gefeliciteerd, je bent toegelaten.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ook interessant:

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top