Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik de stap heb gemaakt om vanuit het ‘grote’ kikkerland naar het kleine pelikanen-(?)-eiland Sint Maarten te verhuizen. Nu ik op de helft van mijn advocaatstage ben, is het een mooi moment om stil te staan bij de vraag wat ik heb geleerd over het adviseren en procederen op Sint Maarten.
Als Yu di Kòrsou (‘kind van Curaçao’) wist ik dat het leven op Sint Maarten vergelijkbaar relaxt zou zijn als op Curaçao en dus ook wat minder gehaast dan in Nederland. Dat neemt niet weg dat het werk van een advocaat op Sint Maarten afwisselender en uitdagender is dan ik had verwacht. Elke cliënt, elk verzoek om advies en elke gerechtelijke procedure is anders. Van het opstellen van een simpele arbeidsovereenkomst tot het managen van verschillende grote projecten tegelijk, there is never a dull moment.
De kleinschaligheid maakt het soms wel lastig om werk en privé te scheiden. Tegenover het harde, soms stressvolle werk, staat – in mijn beleving – de beste therapie om te ontstressen, namelijk de blauwe zee rondom Sint Maarten. Denkende dat je even naar ‘therapie’ kunt en het werk achter je laat, bikini aan en hop naar het strand, kom je daar ineens de rechter of wederpartij in een van jouw zaken tegen, worst-case scenario topless. Oh nee! Hetzelfde geldt voor je cliënten, die kom je ook met enige regelmaat tegen. Als het meezit in de bios (shhhht!), maar ervaring leert dat je cliënten eerder tegenkomt tijdens het tennissen (reality-check – ik moet werken aan mijn conditie).
Ook is de vraag of er sprake is van een conflict of interest een bijzonderheid an sich. Het is alles behalve ongebruikelijk op zo’n klein eiland dat een cliënt verschillende petten op heeft. Zo kan het zijn dat je cliënt in de hoedanigheid van directeur van bedrijf X geen conflict of interest oplevert, maar wel in de hoedanigheid van commissaris van bedrijf Y. Er dient dus niet alleen rekening te worden gehouden met een mogelijke belangenverstrengeling met de wederpartij, maar ook met de potentiële cliënt zelf, die van pet kan wisselen. De uitdaging? Goed weten om te gaan met de gevoeligheden binnen een kleine gemeenschap en ook kunnen inspelen op de verschillende rollen die men binnen de gemeenschap mogelijk vervult. Want hoewel je advies bedoeld is voor je cliënt met pet X op, kan het ook ter sprake komen als hij pet Y op heeft, wat mogelijk wel een conflict of interest oplevert.
Verder is de impact van een advies of een gerechtelijke procedure duidelijker merkbaar. Je advies komt namelijk letterlijk tot leven als je onderweg naar werk in je Jeep Wrangler zit – met de top open natuurlijk – en ineens de eerste villa van een grote wijk ziet staan, waarbij jij voor de juridische fundering hebt gezorgd. Of als je in het weekend naar de bekende beachbar gaat die op het punt stond haar deuren te sluiten, maar dankzij jouw juridische assistentie dit nog lang niet hoeft te doen. Cheers! Hierdoor ga je het werk nog meer waarderen.
Concluderend kan ik na anderhalf jaar wonen en werken op Sint Maarten bevestigen dat de kleinschaligheid een groots resultaat oplevert!
Daniëlla Engelhardt is een geboren Curaçaose, maar werkt sinds haar start bij VanEps Kunneman VanDoorne in januari 2014 bij de vestiging op Sint Maarten. Ze studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en liep stage bij een groot advocatenkantoor op Curaçao. Ook werkte ze als juridisch assistent bij een advocatenkantoor in Nederland en als gerechtssecretaris bij de rechtbank in Haarlem. Op St. Maarten oefent Daniëlla de algemene civiele praktijk uit en adviseert onder meer over het arbeidsrecht.