Gelukkig Nieuwjaar toewensen levert nogal wat juridische haken en ogen op

We horen het meerdere keren per dag, van buren, collega’s en familieleden: Gelukkig Nieuwjaar. Maar als een jurist naar die uitspraak of wens kijkt, krijgt het een heel andere lading.

Delen:

Gelukkig Nieuwjaar toewensen levert nogal wat juridische haken en ogen op - Mr. online
Beeld: Depositphotos

Dat deed insolventierechtadvocaat Ruud Brunninkhuis, verbonden aan BUREN Advocaten. Als advocaat voelt het een beetje ‘glibberig’, schrijft hij op LinkedIn, “als ik u ronduit een gelukkig nieuwjaar wens”. Daarom voegt hij er enkele ‘juridische formuleringen’ aan toe.

Geen garanties

Zo heeft een nieuwjaarswens geen bindend karakter. “Deze wensen zijn niet juridisch bindend, noch vormen ze een garantie voor toekomstig succes, geluk of de afwezigheid van uitdagingen in het komende jaar.” En een nieuwjaarswens is ook geen ‘garantie of verklaring’. “Er worden geen garanties, expliciet of impliciet, met betrekking tot het resultaat, de werkzaamheid of de verwezenlijking van de wensen overgebracht. Elke verantwoordelijkheid voor onvervulde voornemens of onvoorziene obstakels wordt afgewezen.”

Nederlandse recht van toepassing

Verder betreft een nieuwjaarswens een ‘individuele interpretatie’. “De ontvanger begrijpt dat de interpretatie van de wensen subjectief is en kan variëren op basis van persoonlijke overtuigingen en perspectieven. We kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele verkeerde interpretaties en misplaatste verwachtingen.” Uiteraard is op dergelijke wensen Nederlands recht van toepassing.

Vrijwaren

En tot slot: “Door door te gaan met het ontvangen of lezen van de wensen, stemt de ontvanger ermee in om ons te vrijwaren, te ontslaan en te vrijwaren van alle claims, eisen of rechtsvorderingen die voortvloeien uit of verband houden met de bovengenoemde wensen.” Advocaat Jeroen Princen (DVDW Advocaten) brengt ook zijn nieuwjaarsgroet over “maar wel onder voorbehoud van toestemming van de rechter-commissaris.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven