Juridisch nieuws

Gemeenschappelijk Hof van Justitie Caribiseert

foto Depositphoto's

Bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn afgelopen maand maar liefst zeven nieuwe rechters geïnstalleerd. Twee van hen zijn “van lokale bodem”, zo stelde Hof-president Eunice Saleh in haar toespraak tijdens de installatie trots vast.

Saleh benadrukte het belang van ‘Caribisering’ van het Hof voor de landen en de rechtspraak. In dat kader zijn volgens haar in de afgelopen jaren forse stappen gezet: bijna 50 procent van de leden komt van een van de (ei)landen. Alleen al tussen september 2018 en september 2019 zijn er vijf lokale rechters benoemd. “Het Hof heeft steeds in één adem met Caribisering uitgedragen dat bijstand van rechters uit Nederland, die hun eigen ervaring en expertise meebrengen, zeer wenselijk blijft”, aldus Saleh, die zei dat het Hof ook de komende jaren het beleid van Caribisering zal voortzetten.

Ook bij de presentatie van het jaarverslag van het Gemeenschappelijk Hof werd benadrukt dat het Hof ernaar blijft streven om meer lokale rechters aan te trekken.

Rechtspraak

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, dat op 1 mei zijn 150ste verjaardag vierde, heeft vier vestigingen die alle zes (ei)landen bedienen. Het Hof verzorgt de rechtspraak in eerste aanleg en in hoger beroep op de eilanden en wordt gevormd door een president en de overige leden en plaatsvervangende leden. De leden behandelen zowel in eerste aanleg als in hoger beroep civiele zaken, strafzaken en bestuursrechtelijke zaken, waaronder belastingzaken.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures