Genderneutrale registratie in geboorteakte zaak voor wetgever, niet voor Hoge Raad

De Hoge Raad laat prejudiciële vragen over genderneutrale registratie in geboorteaktes onbeantwoord. Hierdoor blijft het voorlopig aan rechtbanken om in elk afzonderlijk geval een belangenafweging te maken.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Depositphotos_465155194_S-gender-4eabc608
foto: Depositphotos

Aanleiding voor de beslissing van de Hoge Raad is een zaak van de rechtbank Den Haag over een persoon die zich zestig procent als man en veertig procent als vrouw identificeert. Deze persoon wil dat zijn geboorteakte zo wordt aangepast dat bij het geslacht een letter X wordt vermeld. De Nederlandse wet biedt hiertoe nog geen mogelijkheid, waardoor verzoeken om aanpassing regelmatig bij de rechter terechtkomen. Rechtbanken gaan hier verschillend mee om. Dit was aanleiding voor de rechtbank Den Haag om via prejudiciële vragen de Hoge Raad om uitleg te vragen over de beoordeling van dergelijke verzoeken.

Koerswijziging

De Hoge Raad geeft aan dat het zijn rechtsvormende taak te buiten gaat om de prejudiciële vragen genderneutrale registratie te beantwoorden, nu “wetgeving op dit terrein in de nabije toekomst valt te verwachten”. Het is in beginsel een taak van de wetgever om te bepalen hoe personen door de overheid worden geregistreerd, aldus de Hoge Raad.
Hiermee sluit de Hoge Raad aan bij een koerswijziging van de minister voor Rechtsbescherming. Eerder nam deze namelijk het standpunt in dat het wenselijk was om ontwikkelingen in de rechtspraak af te wachten alvorens over te gaan tot wetgeving. Dit standpunt is onlangs verlaten en het kabinet heeft stappen gezet om op korte termijn te komen tot wetgeving.

Rechtbanken (voorlopig) aan zet

De Hoge Raad biedt de rechtbanken dus voorlopig geen helpende hand. Totdat de nieuwe wetgeving een feit is, betekent de uitspraak dat het aan de lagere rechters is “om in elke concrete zaak aan de hand van de aard en inhoud van het verzoek en de verdere omstandigheden van het geval te beslissen.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top