General Counsel zetten mediation nauwelijks in

Delen:

mediation 15052015General Counsel bij AkzoNobel Sven Dumoulin is niet enthousiast over het wetsvoorstel Mediation. Dat liet hij afgelopen dinsdag weten op het Nationaal Congres van de Vereniging Corporate Mediation, dat plaatsvond in het chique Amstel Hotel.

De lente heeft ons land definitief veroverd: iepenblaadjes dansten door de Amsterdamse lucht en woeien door openslaande balkondeuren de Spiegelzaal van het Amstelhotel in. Als de zeventig congresdeelnemers daar omhoog keken, zagen ze een blauwe voorjaarshemel op de hoge zoldering geschilderd. Maar deze mediators, rechters en general counsel zaten niet naar het plafond te staren, want daar waren de bijdragen van de sprekers veel te interessant voor.

Wetsvoorstel geen goed idee

Een van die sprekers was Sven Dumoulin, General Counsel bij AkzoNobel. ‘Op de Global Pound Conferentie (een wereldwijde conferentie over mediation, red.) vorig jaar bleek dat wij, de gebruikers van mediation, heel andere zaken willen dan degenen die mediation als dienst leveren,’ opende hij zijn verhaal. ‘Maar ik zal u één ding vertellen: alleen de gebruikers hebben gelijk.’ Mediation is volgens hem niet zo makkelijk en ook niet per se goedkoper dan procederen. Voor je ertoe toe overgaat als bedrijf zal je namelijk toch altijd eerst je juridische positie bepalen.

Ook sprak hij zich uit tegen het hangende wetsvoorstel over mediation. Dat perkt namelijk het fundamentele recht op toegang tot een rechter in, door partijen te vragen te motiveren waarom zij niet eerst mediation hebben geprobeerd, alvorens bij de rechtbank aan te kloppen. Bovendien is mediation internationaal nog zo veel in ontwikkeling dat we nog niet klaar zijn voor een wet, aldus Dumoulin.

ADR staat voor…

Dumoulin stipte ook aan dat interne bedrijfsstructuur cruciaal is voor het succes van mediation. Daarop ging de Duitse hoogleraar Lars Kirchhoff diep in. Hij deed de afgelopen tien jaar onderzoek naar conflictmanagement binnen bedrijven. ‘Veel zakenmensen denken dat de letters ADR van Alternative Dispute Resolution eigenlijk staan voor Alarming Decrease in Revenues,’ grapte hij. In tal van rondetafelgesprekken met een groep van grote Duitse bedrijven ontwikkelde hij de ideale bedrijfsstructuur voor het oplossen van conflicten. Belangrijk daarbij is bijvoorbeeld dat degene die beslist wat voor soort procedure er gebruikt gaat worden (procederen, mediation, arbitrage) een ander is dan degene die het conflict uiteindelijk afhandelt. Zo wordt de beste procedure gekozen, in plaats van de procedure waar de conflictoplosser zich het prettigst bij voelt.

Zonder peers zit je met gebakken peren

Michiel van Straaten en Petra van Hilst spraken over de toegevoegde waarde van hun razendsnel gegroeide peer to peer community voor general counsel uit Nederland, het kennisnetwerk General Counsel Netherlands. Informeel overleg door eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen onder elkaar is niet alleen nuttig, maar ook leuk, volgens Van Hilst. Bovendien, zo vertelde ze: ‘70% van de general counsel verwacht het komend jaar geen enkele vorm van alternatieve geschillenbeslechting te gaan gebruiken.’ De Vereniging Corporate Mediation zou dus nog veel teweeg kunnen brengen binnen dit netwerk.

De dag werd afgesloten door Martin Brink, de voorzitter van de Vereniging Corporate Mediation. Hij had het niet over het wetsvoorstel Mediation, maar ook hij is tégen. Dat had hij al subtiel laten weten door bij het programmaboekje van het congres een opinieartikel van hemzelf te voegen. Toch mocht dat nare voorstel de pret niet drukken tijdens de zonnige borrel na afloop met heerlijke hapjes. Voor de liefhebbers was er zelfs perensap.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven