General Counsel geeft steeds vaker commercieel advies

Delen:

General Counsels worden steeds vaker betrokken bij de commerciële besluitvorming van ondernemingen. Deze veranderende rol heeft zowel gevolgen voor de relatie van de General Counsel met het bestuur van de onderneming als voor het aantal juridische geschillen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van KPMG naar de rol van de General Counsel bij ruim driehonderd bedrijven in ruim dertig verschillende landen.

Bijna 80% van de onderzochte ondernemingen geeft aan dat de betrokkenheid van de General Counsel bij de commerciële besluitvorming leidt tot minder juridische geschillen en kwesties op het gebied van regelgeving. Als gevolg van zijn veranderde rol maakt de General Counsel bij bijna 40% van de onderzochte bedrijven inmiddels deel uit van het bestuur. Een ruime meerderheid van de General Counsels vindt dan ook dat het commerciële advies op dit moment net zo belangrijk is als het juridische advies.

“Vergeleken met vijf jaar geleden verschuift de rol van de General Counsel steeds meer van puur juridische naar meer strategische advisering”, constateert Leonie de Hek van KPMG Advisory. De Hek: “Bijna 70% geeft dan ook aan dat zij vergeleken met vijf jaar geleden vaker worden betrokken bij strategische besluitvorming. Deze verschuiving weerspiegelt de veranderde opvatting van veel bedrijven over de rol die de General Counsel kan vervullen.”

De Hek vervolgt: “Een General Counsel die complexe kwesties op het gebied van regelgeving weet te vertalen naar commerciële, oplossingsgerichte uitdagingen die de bestuurders aanspreken, zal zijn invloed op het bestuur zien groeien. Toch krijgt de General Counsel nog niet altijd voldoende ruimte om invloed uit te oefenen op commerciële beslissingen binnen de onderneming. Bijna 80% geeft aan dat haar inbreng bij commerciële beslissingen de prestatie van de onderneming nog verder zou kunnen verbeteren en mogelijke risico’s zou kunnen verminderen.”

Bijna de helft van de General Counsels ziet de toename en de complexiteit van de regelgeving als een belangrijk risico voor de onderneming. Daarnaast vormen de veiligheid en de beveiliging van gegevens en het wereldwijd voldoen aan regelgeving in de verschillende landen een punt van zorg. In de gevestigde landen ziet bijna 70% het aantal geschillen met de wetgever toenemen, in de opkomende markten is dit iets minder dan de helft van de bedrijven. Ook het aantal geschillen op het gebied van concurrentie en mededinging zal naar verwachting fors toenemen.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat de investeringen in de juridische ondersteuning van ondernemingen onder druk staan. De Hek: “Als het om de juridische afdeling van bedrijven gaat, is in veel gevallen sprake van kostenreductie en het beperken van de externe uitgaven, terwijl de druk op dit soort afdelingen steeds groter wordt vanwege de omvang en de complexiteit van het werk. Het uiteindelijke gevolg hiervan kan zijn dat ervaren General Counsels gedwongen worden om zich bezig te houden met routineklussen, terwijl zij in principe bezig zouden moeten zijn met kennisontwikkeling, die de onderneming in staat stelt kostbare, toekomstige problemen te voorkomen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven