General counsel kijkt weer om zich heen

Delen:

Joyce Toeset. Foto Robert Walters

Nu de arbeidsmarkt aantrekt, veranderen bedrijfsjuristen vaker van baan en stijgt het aantal vacatures voor die functie. In het derde kwartaal van 2016 werden er nog 22 vacature-advertenties geplaatst voor general counsel, maar afgelopen kwartaal was er met 46 vacatures meer dan een verdubbeling van de vraag.

Risicomijdend

Dit meldt recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van gegevens van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. Managing Consultant Joyce Toeset van Robert Walters zegt dat de huidige generatie general counsel vaak jarenlang op dezelfde plek zit, en nu wel eens wat anders wil. “Tijdens de economische malaise van de afgelopen vijf tot zeven jaar hebben zich weinig kansen voorgedaan op dit niveau,” legt Toeset uit. “Bovendien is deze groep over het algemeen risicomijdend.”

Vertrouwen

Maar nu krijgen ze weer het vertrouwen om een overstap te maken. Toeset: “Ze hebben zin in een nieuwe uitdaging. Na vijf jaar van bezuinigingen en in de overlevingsmodus te hebben gezeten, is het nu fijn om in een nieuwe omgeving een frisse start in een groeiende organisatie mee te maken. Deze beweging zorgt ervoor dat er weer veel vacatures ontstaan.”

Nieuwe generatie

Er worden in Nederland ook meer nieuwe banen gecreëerd voor bedrijfsjuristen. “Dit komt enerzijds doordat organisaties nieuwe hoofdkantoren Nederland openen, anderzijds door startups die de juiste grootte bereiken om een general counsel aan te nemen,” meent Toeset. “Deze groei biedt een groot aantal senior legal counsel de kans om de stap naar general counsel te zetten. Er is dus een nieuwe generatie op komst. “

Salarissen stijgen

Op het gebied van salaris werken de veranderingen door. Toeset: “Er bestaan nog steeds grote verschillen in beloning tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemingen, waarbij Nederlandse organisaties het onderspit delven. Zeker bij van origine Amerikaanse organisaties ligt het salaris beduidend hoger. Door het aantrekken van de markt zien we nu de salarissen voor general counsels bij Nederlandse organisaties langzaam maar zeker aan een inhaalslag beginnen.”

Juridisch adviseurs

De arbeidsmarkt voor juridische vacatures trekt op alle vlakken aan. In het derde kwartaal van 2017 steeg het aantal geadverteerde vacatures voor legal professionals met vijf procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In absolute zin nam het aantal juridische vacatures toe van 2.383 naar 2.508. Ook de vraag naar fiscalisten, juridisch adviseurs en advocaten steeg.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven