General counsel laat Big Four links liggen

Delen:

Beeld bij General Counsel laat Big Four links liggenDe bedrijfsjuristen van grote bedrijven huren zelden juridische bijstand in bij de Big Four accountantskantoren. Dit is een van de conclusies van een onderzoek door General Counsel Netherlands (GCN). General counsels verwachten dat hierin de komende jaren nauwelijks iets verandert. De grote advocatenkantoren blijven duidelijk favoriet.

Aan het General Counsel NL Benchmarkonderzoek namen bijna een kwart van de eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen in Nederland deel. GCN noemt de uitkomst opmerkelijk nu de meeste van deze multidisciplinaire dienstverleners afgelopen jaren opnieuw – en soms grootschalig – zijn gestart met het aanbieden van civielrechtelijke dienstverlening aan het bedrijfsleven.

Multidisciplinair

“Slechts zes procent van de general counsels in Nederland spendeert meer dan vijftien procent van het externe juridische budget aan de Big Four,” zegt Michiel van Straaten van GCN. “Zij verwachten bovendien dat dit de komende twee jaren eerder afneemt dan toeneemt. Hoewel de multidisciplinaire dienstverleners op het oog duidelijke voordelen hebben, blijft het overgrote deel van de uitgaven gaan naar de bestaande grote advocatenkantoren en – in mindere mate – naar middelgrote en kleine advocatenkantoren.” Behalve de Big FOUR breken ook andere alternatieve oplossingen zoals interim juristen en Legal Proces Operators – voor minder complex bulkwerk – nog niet door. 

Uit het onderzoek blijkt ook wat voor bedrijfsjuristen de doorslag geeft om te kiezen voor een juridische dienstverlener. Vier factoren springen er uit: sectorkennis, goede prijs/kwaliteit verhouding, het zijn van business-partner en in staat zijn om praktische en duidelijke adviezen te geven. “Allemaal factoren waarvan je zou verwachten dat multidisciplinaire dienstverleners zich kunnen onderscheiden van bestaande advocatenkantoren,” aldus Petra van Hilst van GCN.

Deloitte Legal

Volgens Van Hilst is voor de general counsel nog onvoldoende duidelijk wat de accountantskantoren te bieden hebben op juridisch gebied. “Een partij als Deloitte Legal is duidelijk stappen aan het zetten om dat te veranderen. Maar dat kost tijd. We zijn dan ook benieuwd of de benchmark in 2018 veranderingen op dit gebied zal laten zien.”

GCN is een onafhankelijk kennisnetwerk dat zich sterk maakt voor de verdere professionalisering van het vak general counsel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven