Gerechtsdeurwaarders in de knel

Delen:

Gerechtsdeurwaarders en notarissen hebben het nog altijd moeilijk als gevolg van de economische en financiële crisis. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerd jaarverslag van Bureau Financieel Toezicht (BFT).

Bij gerechtsdeurwaarders speelde in 2010 het probleem van groeiende risico’s met betrekking tot het voorfinancieren van onbetaalde rekeningen voor hun klanten. Bij het niet slagen van de incasso ligt het risico voor dergelijke voorgefinancierde kosten namelijk bij de gerechtsdeurwaarder. De helft van de 178 gerechtsdeurwaarderskantoren kent volgens BFT een hoog voorfinancieringsrisico.

“Dit risico wordt binnen de huidige markt versterkt omdat sprake is van een publiek dat minder in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen”, aldus BFT. De afgelopen maanden zijn enkele gerechtdeurwaarders met een zogenoemde negatieve bewaringspositie (meer schulden aan derden dan dat er geld is van derden) uit het ambt gezet. De toezichthouder pleit voor nieuwe regels om strikte eisen te stellen aan de voorfinancieringsactiviteiten of om het helemaal te verbieden.

Het aantal notarissen dat in 2010 onder ‘verscherpt toezicht’ is gesteld, steeg van 51 in 2009 tot 67. Daarbij worden de financiële risico’s extra onder de loep genomen. De resultaten van de notarissen blijven onder druk staan, mede door de stagnerende woningmarkt. “De omzet van het notariaat bleef, na een teruggang in 2009, nog steeds op een lager niveau dan voor de crisis”, aldus BFT.
Opvallend is dat het aantal ingediende klachten bij de notarissen, in totaal 21 in 2010, is gedaald. “Deze trend lijkt in 2008 te zijn ingezet, dit ondanks de economische crisis. Een verklaring zou kunnen zijn dat een moderne notaris nadrukkelijker bezig moet zijn met zijn bedrijfsvoering”, aldus de toezichthouder. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven