Gerechtsdeurwaarders: vergezelling moet een politietaak blijven

Delen:

PolitieDe Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) roept de minister van Veiligheid en Justitie op het wetsvoorstel dat regelt dat de gerechtsdeurwaarder bij binnentreding in woningen niet langer vergezeld wordt door een politieambtenaar, maar door een medewerker van de gemeente, in te trekken. Vanwege onder meer veiligheidsredenen zou dit plan onverantwoord zijn. De beroepsorganisatie deed deze oproep al eerder, maar de minister lijkt zich doof te houden en het voorstel door te zetten.

Afgelopen donderdag werd een gerechtsdeurwaarder bij een poging tot beslaglegging beschoten en elders in het land liet een bewoner die ontruimd moest worden, zijn woning vol gas lopen. “De gebeurtenissen hebben pijnlijk duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat de gerechtsdeurwaarder in de uitoefening van zijn ambtelijk werk vergezeld wordt door een politieambtenaar”, aldus John Wisseborn, voorzitter van de KBvG. “Dat vinden wij niet alleen: ook de VNG en de Raad voor de rechtspraak vindt dit géén taak voor een gemeente‐ambtenaar. De Raad van State was kritisch omdat het voorstel enkel om budgettaire redenen wordt gedaan.”

Wisseborn hoopt dat het na de gebeurtenissen ook voor de minister helder zal zijn wat het belang is van de politie‐ondersteuning van de gerechtsdeurwaarder. “Ik moet er niet aan denken hoe het was afgelopen als de hulpofficier van Justitie er vandaag niet bij was geweest. Het wetsvoorstel moet van tafel.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven