‘Gerechtsdeurwaarders werken onder de kostprijs’

Delen:

21 juli Tarieven gerechtsdeurwaardersAutomatisering zou de kostprijs van ambtshandelingen van gerechtsdeurwaarders goedkoper maken. In dat geval zouden schuldenaren te hoge tarieven aan deurwaarders betalen. Uit een onderzoek blijkt nu dat de kostprijzen van ambtshandelingen hoger liggen dan de officiële tarieven die deurwaarders hanteren: ze werken dus onder de kostprijs.

In oktober 2014 meldde het Algemeen Dagblad dat de kostprijs van ambtshandelingen van gerechtsdeurwaarders door automatisering zodanig was gedaald, dat de tarieven die aan schuldenaren worden doorbelast te hoog zijn. Dit leidde tot Kamervragen, waarop de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een voorlopig onderzoek toezegde. De resultaten daarvan zijn nu bekend.

Voor de kosten van ambtshandelingen gelden de tarieven die in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders (Btag) zijn vastgelegd. Deze Btag-tarieven worden door de gerechtsdeurwaarder in rekening gebracht bij de schuldenaar, die naast de oorspronkelijke schuld ook de kosten van de gerechtsdeurwaarder moet betalen. Het onderzoek vergelijkt de daadwerkelijke kosten gemaakt voor ambtshandelingen met de Btag-tarieven.

Uit het onderzoek blijkt dat vijf van de zes onderzochte producten van gerechtsdeurwaarders een te laag tarief kennen. Een dagvaarding uitbrengen en een beslag (onder derden) leggen op periodieke betalingen kost 16 procent méér dan wat gerechtsdeurwaarders er volgens het Btag voor mogen rekenen. Bij een betekening is dat zelfs 33 procent. De kostprijs van overbetekening van diverse beslagen is 1 procent lager dan het officiële tarief.

De kostprijs van ambtshandelingen is dus niet gedaald, reageert Sjef van der Putten, tgv-gerechtsdeurwaarder en lid ledenraad KBvG. “Deze is met 16 tot 33 procent gestegen. De gerechtsdeurwaarders werken dus onder de kostprijs.” Volgens hem is de in 2001 ingevoerde marktwerking ‘doorgeslagen’. Dat heeft ertoe geleid dat de omzet in de branche tussen 2013 en 2015 is afgenomen van 414 miljoen, naar 390 miljoen, naar 366 miljoen euro. “De winst is volledig verdampt.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven