Gerechtshof Amsterdam geeft praktische tips aan advocaten

Delen:

Beeld bij Gerechtshof geeft tipsOm advocaten wegwijs te maken in het nieuwe procesreglement voor zaken in hoger beroep, geeft het Gerechtshof Amsterdam tips aan de balie. Zo’n gesprek heeft in september plaatsgevonden, en het is de bedoeling is dat een soortgelijke bijeenkomst jaarlijks wordt gehouden met steeds andere advocaten.

Door het nieuwe procesreglement voor zaken in hoger beroep zijn de oude regels bij de hoven in Amsterdam en ’s-Hertogenbosch per 1 september 2016 vervallen. De afschaffing van dit pilotreglement brengt in Amsterdam en in ’s-Hertogenbosch mee dat de roltermijnen langer worden. In Arnhem-Leeuwarden en Den Haag krijgen rechters en advocaten daarentegen te maken met kortere termijnen.

Om tegemoet te komen aan de werkdruk bij de hoven zijn de termijn voor het wijzen van arrest verlengd van zes weken (de pilot) naar tien weken. Zo krijgen procespartijen een meer realistische datum voor een uitspraak in de zaak.

Het gerechtshof gaf de advocaten praktische tips, bijvoorbeeld over hoe stukken het best kunnen worden aangeleverd, wat kostbare tijd kan besparen. Ook kregen de advocaten advies over hun rol tijdens de mondelinge behandeling: hou het kort, beperk je tot de kern van de zaak. Zo blijft er voldoende tijd over voor het juridisch debat. En sluit aan bij spreektaal: met de veelgebruikte term ‘quod non’ scoor je geen punten bij het hof.

Klik hier voor alle tips.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven