Gerechtshof Den Bosch weigert ‘Trofee voor Groot Onrecht’

Delen:

De Raad voor de rechtspraak heeft kennis genomen van een lijst met tien vermeende justitiële dwalingen, samengesteld door het Burgercomité tegen Onrecht. Het comité trekt daarin de conclusie dat in sommige zaken een straf is opgelegd ‘die niet is uit te leggen aan nabestaanden en aan de samenleving’. In de ranglijst staat het gerechtshof Den Bosch op nummer één.

De Raad constateert dat zes zaken betrekking hebben op de Rechtspraak, waarbij de meeste zien op de hoogte van de opgelegde straf. Het comité heeft voor één uitspraak een ‘prijs’ toegekend aan het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

De Rechtspraak staat open voor kritiek uit de samenleving, en is dan ook graag bereid om met het comité in gesprek te gaan. De Raad is echter van mening dat de lijst die het comité heeft opgesteld geen recht doet aan het serieuze karakter van rechtspraak en de zorgvuldigheid waarmee rechters zaken behandelen. Het ontvangen van een ‘prijs’ hoort daar niet bij en het gerechtshof heeft daarom laten weten deze ook niet in ontvangst te nemen.

Het spreken over ‘dwalingen’ wekt het beeld dat rechters bij de behandeling van de betreffende zaken fouten hebben gemaakt. Dat beeld is onjuist. Het gaat hier om het onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke oordeel over de strafmaat. Dat men daarover van mening kan verschillen, blijkt ook uit een recent onderzoek, waarin onder meer werd geconcludeerd dat de variatie in de gewenste strafzwaarte onder de Nederlandse bevolking groot is.

Het gegeven dat de strafmaat in een bepaalde zaak niet overeenkomt met de wens van het comité en de betrokken slachtoffers, wil niet zeggen dat er fouten zijn gemaakt. Rechters kijken bij de behandeling van een strafzaak zorgvuldig naar alle belangen, óók die van slachtoffers. Het gerechtshof gaat binnenkort in gesprek met het comité.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven