Gerechtstolken staken en eisen hogere tarieven

Delen:

13 jan Gerechtstolken
Foto: Tessa Kavanagh/Pixabay

Vandaag zullen de nodige rechtszaken in Amsterdam niet doorgaan, dinsdag in Rotterdam niet en in de rest van de week ook niet in andere plaatsen. Reden: stakende tolken. Ze willen meer geld voor hun werk, en meer waardering.

Volgens AD gaan vanaf vandaag ‘zeker vijftienhonderd tolken en vertalers’ actie voeren. Ze worden doorgaans ingeschakeld door justitie, politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst maar zullen dat deze week niet doen. Het doel: de rechtspraak en de asielbranche ‘lamleggen’, tot hun eisen zijn ingewilligd.

Volgens woordvoerder Ani de Jong-Getcheva van de Actiegroep Registertolken en -vertalers is het hoog tijd dat de overheid de tarieven verhoogt. Die zouden sinds 1984 niet meer zijn bijgesteld. Ze eisen minimaal 70 euro per uur, en ook een reiskostenvergoeding naar de rechtbank. Verder zijn de tolken boos dat de minister de taaleisen voor tolken naar beneden heeft verlaagd – naar niveau Havo of MBO4. Dat zou mensen aantrekken die wel een bepaalde taal spreken maar niet beschikken over voldoende tolkvaardigheden.

Niet alle rechtszaken waarbij een tolk vereist is zullen deze week worden aangehouden. Van de 2600 mensen die in het landelijk register van tolken en vertalers staan ingeschreven, hebben er tweeduizend een resolutie ondertekend, aldus AD. Mogelijk werkt een aantal tolken gewoon door.

De verantwoordelijke minister Ferd Grapperhaus heeft inmiddels een brandbrief van de tolken gekregen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven