Geschokte reacties over voorgenomen bezuinigingen OM

Delen:

varken-bezuinigingEr is geschokt gereageerd op de vorige week bekend geworden bezuinigingsplannen voor het Openbaar Ministerie (OM). Het OM moet 110 miljoen euro bezuinigen en dat is bijna een kwart van zijn budget. De juridische wereld waarschuwt voor een onveiliger Nederland en roept de minister van Veiligheid en Justitie op de plannen te herzien. Ook in de politiek zijn er ernstige zorgen over de bezuiniging.

Het voornemen tot deze bezuiniging blijkt uit een vertrouwelijk stuk dat Nieuwsuur in handen heeft gekregen. De bezuiniging ziet met name op het ondersteunende personeel dat het voorbereidend werk voor de officieren van justitie doet. Er zouden minder medewerkers nodig zijn door de digitalisering. Het aantal officieren (800) blijft wel gelijk. De juridische wereld maakt zich grote zorgen over de plannen. De kwantiteit en kwaliteit van het OM-werk zouden in het geding komen.

Desgevraagd geeft Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid (PvdA), een reactie op de felle kritiek. Hij vindt het eigenlijk nogal prematuur allemaal. “Evident is dat je met 110 miljoen minder, ook minder kunt doen. Maar om nu al moord en brand te schreeuwen, is veel te vroeg. Laten we eerst wachten op de uitwerking van de plannen.” Hij maakt zich drukker om de centralisatie van het OM als gevolg van de herziening gerechtelijke kaart. (klik hier en hier) “Ik maak me zorgen of de lokale belangen wel voldoende geborgd blijven”, aldus Recourt.

Stuitend

In de uitzending van Nieuwsuur afgelopen vrijdag zei Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), zich ernstige zorgen te maken over de kwaliteit van het werk. “Ik vind de bezuinigingsmaatregel heel onverstandig en denk dat het op termijn honderden banen zal gaan kosten. Dit zijn geen kaasschaven, maar mokerslagen die worden toegebracht aan het OM. Ik ben heel erg bang dat de officier zijn werk niet meer goed kan doen.” Ze vreest dat officieren in toenemende mate zullen beslissen om te seponeren. Dat betekent dat mensen die eigenlijk mogelijk een straf verdienen, ermee weg zouden komen. En Van de Schepop verwacht dat zaken langer op de plank blijven liggen. “Recht dat lang op zich laat wachten, voelt als onrecht.” Van de Schepop zegt dat de minister een ‘blinde vlek’ heeft voor het OM en roept hem op nog eens goed naar de plannen te kijken.

“Ik vind het stuitend en zorgelijk”, zei Bart Nooitgedagt (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten) in dezelfde uitzending. “Het is zonder meer te verwachten dat zaken minder goed voorbereid worden en dus gebrekkig op zitting aankomen. Dat zal leiden tot verstopping van het gerechtelijk apparaat. Zittingen zullen moeten worden aangehouden voor nader onderzoek. Of er zal blijken dat er dermate veel vormfouten of omissies in het dossier zitten dat die ten voordele van de verdachte uitwerken.” De verkiezingsbeloften die zijn gedaan zoals beloftes richting slachtoffers kunnen volgens Nooitgedagt dan ook nooit waar worden gemaakt. “Die beloftes zijn onhaalbaar als je zulke elementaire delen van het strafrechtsysteem kapot bezuinigt.”

In een korte reactie zei de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten de kritiek van Van de Schepop en Nooitgedagt niet te delen. “Het College van procureurs-generaal heeft akkoord gegeven. Het is moeilijk, maar het OM staat ervoor. Het is een zeer professionele organisatie. De doelstellingen en de taken zullen worden gerealiseerd.”

Rampzalig

Terwijl het budget van de rechters in ieder geval tot 2016 gelijk blijft, moet het OM dus fors inkrimpen. De politie daarentegen krijgt er juist 105 miljoen bij. En dat is volgens Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA) een groot probleem. In Buitenhof afgelopen zondag zei hij dat niet alleen de kwaliteit minder zal worden maar ook de kwantiteit. “De doorlooptijden zullen toenemen. De minister geeft de politie meer geld om efficiënter te kunnen werken, zodat het OM en de Rechtspraak het ook beter krijgen. Dat is natuurlijk flauwekul.” Er komen dan meer verdachten en dus moeten er meer zaken worden afgedaan. En dat kan volgens Oskam, die zelf oud-officier van justitie en oud-rechter is, niet met minder mensen.

Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos spreekt in hetzelfde programma zelfs van een rampzalig plan. “Het OM staat nu al onder grote druk. Als het niet optimaal kan presteren, werkt dat ook weer door in de Rechtspraak. En dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Bij het OM en de Rechtspraak werkt iedereen zich al een slag in de rondte. De laatste druppel is er al uitgeperst. Er kan niets meer van af.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven