Geschorste Leidse advocaat houdt het voor gezien

Delen:

De Leidse advocaat Eric Kuijpers wordt verdacht van oplichting en belangenverstrengeling. Hij is op verzoek van de deken van de Haagse Orde van Advocaten met ingang van 4 april geschorst. Naar aanleiding daarvan heeft de raadsman zich per 11 april laten uitschrijven als advocaat. Kuijpers was eigenaar van KDK Advocaten.

De aanleiding voor de schorsing is een uitzending van het tv-programma Tros Opgelicht, gisteravond. Met een verborgen camera werd de advocaat betrapt toen hij zich met pruik, plakbaard en donkere bril voordeed als Karel van der Linden. In die vermomming probeerde hij mensen te ronselen om hun bankrekening ‘uit te lenen’ voor arme mensen zonder bankrekening. Hij deed dat onder de naam SOS Armoedebestrijding. De bankrekening zou dan worden gebruikt voor mensen die door faillissement, echtscheiding of beslag geen rekening op hun naam hebben en dus geen salaris gestort krijgen. Of dat geld op die rekening inderdaad voor die doeleinden is gebruikt, wordt onderzocht.

Volgens de Haagse Orde heeft Kuijpers zich niet gedragen zoals een behoorlijk advocaat betaamt. De deken meent dat hij zijn rol van advocaat heeft vermengd met zijn privébelangen en in strijd met de voor advocaten geldende gedragsregels heeft gehandeld. De klachten worden nog door het tuchtcollege behandeld. Die kan besluiten de zaak door te sturen naar de strafrechter. Kuijpers, die niet wil reageren, kan hoogstwaarschijnlijk nooit meer aan de slag als advocaat.

Kuijpers is al eens tuchtrechtelijk aangepakt vanwege zijn visitekaartje. Daarop is hij te zien met een revolver, een geweer en een munitieband over zijn toga met het onderschrift ‘eerst schieten, dan praten’. Daarmee zou hij doen voorkomen dat je met geweld je recht kunt halen. Dat is in strijd met de Advocatenwet.

Er liep al een onderzoek naar de handel en wandel van de Leidse advocaat naar aanleiding van tegen hem ingediende klachten. Dat onderzoek was in een vergevorderd stadium toen de Haagse Orde werd geconfronteerd met beelden van Tros Opgelicht. Naar aanleiding van deze beelden heeft de deken besloten direct een schorsingsverzoek in te dienen. (bron: Leidsch Dagblad)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven