Gespecialiseerde rechtspraak werkt

Delen:

Gespecialiseerde rechtspraakvoorzieningen zijn wenselijk en noodzakelijk in de moderne complexe samenleving. Zo luidt de belangrijkste conclusie van een tweejarig onderzoek naar de kwaliteit van deze voorzieningen dat is uitgevoerd door de juridische faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met de Raad voor de Rechtspraak.

Het onderzoek was gericht op de afdoening van complexe geschillen door specialistische gerechten. Op het terrein van privaatrecht zijn onder meer de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, de Octrooikamer van de rechtbank Den Haag en de zogeheten ‘natte’ kamer van de rechtbank Rotterdam als specialistisch aangemerkt.

Concrete ervaringen van ondernemingen met de rechtspraakvoorzieningen vormen het uitgangspunt van het onderzoek. De deelnemende bedrijven worden niet met naam genoemd, maar komen voor in de AEX of AMX, op de lijst van 500 grootste bedrijven in Nederland van Fem Business of op de lijst van de 2000 grootste bedrijven ter wereld.

Literatuuronderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van de gerechtelijke infrastructuur belangrijk is voor de economische ontwikkeling. In het rapport wordt korte metten gemaakt met hardnekkige vooroordelen. Zo wordt het beeld dat buitenlandse gespecialiseerde gerechten kwalitatief beter zijn aangescherpt.

Woensdag 31 maart verschijnt het onderzoeksrapport op www.rechtspraak.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven