Goede (be)doel(ing)en

Delen:

“Kan ik als bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor fouten die ik maak  tijdens mijn werk voor onze fundashon?” “Ja hoor, dat kan.” “Maar het is onbetaald werk en bovendien streeft de stichting een goed doel na.” “Volgens de wet maakt dat niets uit, mevrouw. Ook u loopt een aansprakelijkheidsrisico.” Met grote ogen werd ik aangekeken door mijn tafelgenoten. Allemaal deelnemers aan de ‘Dia di Fundashon’, Papiaments voor ‘Dag van de Stichting’. Op Curaçao is het feit dat je als bestuurder bij een stichting of vereniging aansprakelijk kan worden gesteld voor begane fouten vaak niet bekend bij die bestuurders. De kleine gemeenschap van Curaçao (160.000 inwoners) telt meer dan duizend stichtingen en vooral de vele kleine, charitatieve stichtingen zijn zich niet bewust van wat er allemaal bij het besturen daarvan komt kijken. Ook daar ligt voor ons kantoor een taak.

Zo zijn veel van deze stichtingen bijvoorbeeld afhankelijk van subsidies van het land Curacao. Het is hier echter niet altijd gegarandeerd dat je die zonder enige moeite te doen, ook daadwerkelijk ontvangt. Je moet dus in actie komen en je acties documenteren. Als je de subsidie immers niet ontvangt, kan je ook geen facturen betalen en staat er vroeg of laat iemand op de stoep die jou daarvoor als bestuurder aansprakelijk stelt. Als je dan kunt aantonen dat je wel degelijk moeite hebt gedaan de subsidie te ontvangen ga je hoogstwaarschijnlijk vrijuit. Heb je al die tijd op je lauweren gerust, dan heb je een probleem.  

Mede om bestuurders van lokale stichtingen en verenigingen te helpen dit soort problemen te voorkomen, organiseerde VanEps Kunneman VanDoorne op 11 maart 2016 de eerste editie van de ’Dia di Fundashon’. Het algemene doel van de dag was om bestuurders op weg te helpen bij het professionaliseren van de corporate governance van hun organisatie. Omdat slechte governance al snel kan leiden tot aansprakelijkheid stond ook een workshop ‘Het vermijden van aansprakelijkheid’ op het programma, die ik voor mijn rekening nam. Daarbij kwamen onder andere goedkeuringsrechten, doeloverschrijding, kredietwaardigheid, administratievoering, faillissementsituaties en selectieve betalingen aan bod. Ik sloeg de deelnemers dus om de oren met een hele hoop juridische termen. Termen waar ze soms nog niet eerder van hadden gehoord, maar waarmee ze als bestuurder wel rekening moeten houden.

De Dia di Fundashon bleek een enorm succes. De kleine stichtingen waarvoor de Dia di Fundashon in het leven is geroepen, blijven veelal verstoken van goed juridisch advies, simpelweg omdat ze daar het geld niet voor hebben. Ik merkte ook tijdens het geven van de workshop dat veel deelnemers zich de verregaande juridische implicaties van het bestuurderschap niet realiseren. Ze willen gewoon graag iets goeds doen voor de maatschappij en het eiland waar ze wonen. Aan de hand van de vragen die me werden gesteld merkte ik echter dat de deelnemers gaandeweg steeds beter begrepen wat het recht van ze vergt als bestuurder. Zo merkte een van de deelnemers op: “Ok, ik kan dus aansprakelijk worden gesteld voor verkeerde besluiten van mijn collega-bestuurders? Nou, dan laat ik de volgende keer in de notulen van de vergadering opnemen dat ik het er niet mee eens ben!”. Dat was precies het doel.

Voor mij persoonlijk betekende de Dia di Fundashon dat ik ook op een andere manier voldoening kan halen uit mijn werk. In mijn dagelijkse praktijk sta ik voornamelijk grote commerciële partijen bij. Uitdagend werk in een prachtige tropische omgeving, maar dat op Curaçao meer dan duizend stichtingen zich inzetten voor een betere samenleving laat zien dat het niet alleen maar een paradijs is. Als grootste advocatenkantoor in de Nederlandse Cariben realiseren we ons dat die positie ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt – op een ander niveau dan in Nederland. Dat we merken dat initiatieven als de Dia di Fundashon resultaat hebben, zorgt voor genoeg voldoening, motivatie en zingeving om die verantwoordelijkheid met plezier te blijven nemen.

Aziz Talmricht Aziz Talmricht behaalde in 2012 de masters Rechtspraktijk Privaatrecht en European Private Law aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie(s) werkte hij onder andere voor een internationaal advocatenkantoor, was hij bedrijfsjurist bij de gemeente Amsterdam en docent aansprakelijkheidsrecht. Sinds 2014 is Aziz advocaat bij VanEps Kunneman VanDoorne bij de Curaçaose vestiging.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven