‘Gouden toekomst voor innovatieve paralegal’

Delen:

Netwerken tijdens Paralegal Day. Foto Legadex

Voor paralegals ligt een gouden toekomst in het verschiet, wanneer zij de razendsnelle ontwikkelingen in de juridische wereld tot hun voordeel maken en zich ook bekwamen in niet puur-juridische vaardigheden, zoals procesmanagement, legal design en legal tech. Dat zijn de conclusies van de Paralegal Day 2017, dit jaar op 2 november in Amsterdam.

De sfeervolle setting van Theater de Rode Hoed was het decor voor de derde editie van dit netwerk- en kennisevent, door Legadex georganiseerd in samenwerking met partners ZyLAB, HighQ en de Hogeschool van Amsterdam. Het doel van de Paralegal Day is de verdere professionalisering van de beroepsgroep, waar Legadex het voortouw in neemt: naast de Paralegal Day is de juridische dienstverlener bijvoorbeeld ook initiatiefnemer achter de paralegal-opleiding.

Speeddate

De dag zelf startte met een speeddate, een effectief middel om de grote groep belangstellenden in korte tijd met elkaar kennis te laten maken. De paralegals en juridisch medewerkers kregen één vraag mee: wat is de paralegal van de toekomst? Opvallend genoeg leek er consensus te zijn over drie kenmerken: niet alleen basiskennis van het recht, maar vooral sterk in het bewaken van juridische processen en veel kennis van ICT en Legal Tech.

De vraag over de toekomst van paralegals kwam gedurende de hele dag terug, want er staan ontzettend veel veranderingen op stapel in de juridische wereld en paralegals kunnen daar een nog grotere rol in gaan spelen. De opkomst van kunstmatige intelligentie en slimme software bijvoorbeeld zal veel traditioneel handmatig werk overbodig maken en paralegals zijn daar beter op toegerust dan menig jurist.

Na de speeddates opende dagvoorzitter Kirsten Heukels het congres. Heukels, zelf juriste, koos voor een carrière als mediator, een volgens haar ook voor paralegals logische keuze omdat zij als geen ander in de organisatie mensen weten te verbinden. “Ik hoop dat bezoekers aan de Paralegal Day ook verbindingen aangaan: maak nieuwe contacten, bouw verder aan uw netwerk”, riep Heukels de aanwezigen op.

Julie Shannon

De eerste keynote presentatie was van Julie Shannon, die als juridisch secretaresse begon en uiteindelijk eindigde bij AkzoNobel als assistent General Counsel. Haar belangrijkste tip: “Blijf in control. Ik heb me nooit laten weerhouden door vereiste vooropleidingen of wat mensen tegen me zeiden.”

Haar jarenlange ervaring en ‘training on the job’ door vele juristen hebben haar uiteindelijk een beter jurist gemaakt dan menig universitair geschoolde, stelde Shannon. “Veel zaken leer je echt alleen in de praktijk. En om een goed paralegal te zijn, zijn ontzettend veel niet-juridische zaken belangrijk. Neem communicatie: veel mensen communiceren slecht en dat heeft een enorme impact op de efficiëntie van het werk. Zeg wat je bedoelt en probeer zo duidelijk mogelijk te zijn, in alle vormen van communicatie. En wees aardig tegen mensen.”

Ivar Timmer, hoofddocent en senior-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam nam na Shannon het woord en sprak over de hausse aan nieuwe ontwikkelingen en richtingen binnen het vak van paralegal. “Paralegals zijn al nieuwe functies aan het creëren die ze zelf in de toekomst gaan vervullen”, aldus Timmer. Hij verwacht een forse groei van het aantal paralegals in Nederland.

Functiedifferentiatie

Ook relatief nieuwe rechtsgebieden zoals legal project management, behavourial law, legal design en legal operations passen volgens Timmer perfect in het straatje van de paralegal. “Technologie zal de komende jaren bedrijfsjuridische afdelingen compleet veranderen. Er komt veel meer functiedifferentiatie in de rechtspraktijk en dat biedt veel kansen voor de organisatorisch en digitaal sterke parajuridische professionals.”

Tijdens een rondetafelgesprek spraken twaalf bedrijfsjuristen en General Counsel over de toenemende noodzakelijke inzet van paralegals en de rol van General Counsel daarbij. Max Hübner (voormalig General Counsel bij PGGM N.V.) leidde de discussie en wilde van de aanwezige General Counsel weten in hoeverre zij paralegals inzetten in hun organisatie en of zij daarbij een toename verwachten. “Absoluut”, was de consensus.

Op termijn blijven er twee juridische beroepsgroepen over, zo stelde een aanwezige general counsel: de superspecialistische juristen en de paralegals die behalve ‘tech savvy’ ook uitstekende procesmanagers zijn. Die laatste groep zou wel eens de kip met de gouden eieren kunnen blijken, in een wereld waar technische innovaties veel juridisch personeel overbodig maken en er vooral behoefte gaat zijn aan ‘legal proces managers’. Met die opbeurende woorden op zak sloot Hübner de dag samen met dagvoorzitter Kirsten Heukels af.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven