Grapperhaus en de scheiding der machten

Delen:

Minister Grapperhaus (foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid)

Minister Grapperhaus wenst een agent die een schop kreeg sterkte, nadat de verdachte vrijuit ging omdat de rechtbank oordeelde dat de aangifte onduidelijk was. De agent mag eind augustus bij de minister langskomen om zijn verhaal te doen. Een Twitter-storm is geboren.

Eind juli krijgt wijkagent Wim Rietveldt (Cool Zuid, Rotterdam, @WA_Cool_Zuid) een schop van een ‘aangehouden verdachte’, wat een gekneusde nier oplevert. Kort na het incident staat hij bloed te plassen. Tot een dagvaarding komt het niet, omdat de rechtbank Rotterdam van oordeel is dat de aangifte onduidelijk is. De verdachte wordt vrijgesproken.

Hij plaatst zijn verhaal op Twitter en daags erna tweet @ferdgrapperhaus: ‘Beste Wim ik lees je bericht. Ik vind het akelig. Mag ik je uitnodigen om eind augustus bij mij langs te komen zodat je je volledige verhaal nog eens kan doen. Ondertussen sterkte.’

Dat leidt tot een storm van reacties. Positieve, omdat de minister wordt geprezen om zijn betrokkenheid. Maar ook kritische. Waarom kan deze agent zijn ‘hele verhaal’ bij de minister doen? Weet de minister dan beter wat er is gebeurd dan het OM? En: wat vindt de minister precies ‘akelig’: dat een rechter alles goed weegt en dan tot een onafhankelijk oordeel komt? Dat een agent zelf niet weet hoe een goede aangifte op papier moet worden gezet?

En waarom moet de agent weken wachten voordat hij met de minister mag praten? ‘Geachte heer Grapperhaus, wat is dat nu weer voor een antwoord. U had direct een afspraak moeten maken met Wim, geen drie weken later, die nota bene tijdens zijn ambt uitoefende behoorlijke gewond is geraakt om de mensheid te beschermen. U bent beneden peil.’

Een ander bekritiseert de minister omdat hij zijn grenzen overschrijdt: ‘Als minister van Justitie hoort u zich niet uit te laten over individuele zaken, dat weet u heel goed. Uw uitnodiging aan het vermeende slachtoffer is, hoe goed bedoeld wellicht, volstrekt ongepast. Scheiding der machten heet dat en u hoort het goede voorbeeld te geven.’ Ondanks de scheiding der machten adviseert iemand: ‘Je moet die zogenaamde rechter aanspreken, man. Nog één keer in de fout en je kan gaan.’

Ook advocaat Jeroen Soeteman is verbolgen over de tweet van de minister. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten schrijft op Twitter: ‘Geachte @ferdgrapperhaus. Uw tweet suggereert dat u het akelig vindt dat de verdachte is vrijgesproken. Daarmee reageert u op een nog niet gepubliceerd vonnis zonder de zaak te kennen. Heeft u ook gelezen dat de agent een ‘verkeerde’ verdachte heeft aangewezen?

Het OM heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven